«Για πρώτη φορά μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, οι ισλαμιστές αποφάσισαν να δείξουν τη δύναμή τους» μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από το Κάιρο.

Ads

Ο λόγος για τις δεκάδες χιλιάδες Αιγυπτίων που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία-σύμβολο του Καΐρου την Παρασκευή, ανταποκρινόμενοι στο πρώτο κάλεσμα ισλαμιστών ηγετών για μαζικές διαδηλώσεις, μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Βγαίνοντας μπροστά και ζητώντας την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους και την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία), συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της πλέον οργανωμένης πολιτικής δύναμης στην Αίγυπτο. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τα μεταρρυθμιστικά κόμματα, που ζητούν από το στρατό εγγυήσεις για δημοκρατική μετάβαση.

Και ενώ οι ισλαμιστές πιέζουν για άμεσες εκλογές και αναγνώριση του Ισλάμ στο νέο αιγυπτιακό κράτος, φιλελεύθερες οργανώσεις ζητούν εγγυήσεις για ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία αλλά και τα ατομικά δικαιώματα.

Ads