Το γεωτρύπανο της ExxonMobil-Qatar Petroleum έπιασε σήμερα δουλειά στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, στη θέση Δελφίνι.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος επανέλαβε την «πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου».

Ads

Η δήλωση του κ. Φάνον προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε μερικές ώρες ύστερα από την απειλή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και θα κηρύξει «παράνομες» τις αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο από την Κύπρο στην ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται υπό την διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με βάση εφοδιασμού τη Σούδα. Επίσης στο Τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει «αγκυροβολημένο» εδώ και καιρό και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο συνοδεύεται από τρία πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου. Το «Barbaros» παρακολουθεί διακριτικά, φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες , εφάπτεται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.