To Facebook , το Messenger, το Instagram και το Whatsapp έπεσαν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στους χρήστες το μήνυμα «δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο» ή «αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή».

Ads

Το πρωτοφανές και πολύωρο μπλακ άουτ «χτύπησε» σε Αμερική και Ευρώπη. Στην Ελλάδα, τα πρώτα προβλήματα έγιναν αντιληπτά περίπου στις 18.40 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι αναφορές για προβλήματα και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Eιδικοί της ασφάλειας δήλωσαν στο Reuters ότι το μπλακ άουτ στο Facebook έχει πιθανώς προκληθεί από έναν συνδυασμό λάθους που κατέστησε μη διαθέσιμη για τους χρήστες την «επικοινωνία» με τους σέρβερς. Έτσι, ενδέχεται το «κρασάρισμα» να ήταν αποτέλεσμα εσωτερικού λάθους, χωρίς όμως να μπορεί κάποιο να αποκλείσει και το σαμποτάζ από εσωτερικό παράγοντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα εξωτερικό χακάρισμα θεωρείται λιγότερο πιθανή εξήγηση, αν και το εν λόγω σενάριο παραμένει στο επίκεντρο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους χρήστες. 

Πάντως το πρόβλημα φαίνεται πως είναι εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι αδυνατούν να εισέλθουν ακόμη και στα γραφεία του Facebook. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ρεπόρτερ τεχνολογίας των ΝYTimes, η οποία ανέφερε πως επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το «μπλακ άουτ» και έχουν μπλοκάρει και οι κάρτες εισόδου τους.

Ads

Η εταιρεία τοποθετήθηκε μέσω του λογαριασμού της στο twitter, γράφοντας: «Καταλαβαίνουμε ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην σύνδεση με την εφαρμογή και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επιστρέψει η κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται και απολογούμαστε για την οποιαδήποτε δυσκολία».

Στη Wall Street η τιμή της μετοχής του Facebook σημείωσε κάθετη πτώση, ενώ η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη κρίση, μετά τις αποκαλύψεις πρώην υψηλόβαθμου στελέχους πως «επιλέγει το όφελος από την ασφάλεια των χρηστών».

Συγκεκριμένα η Φράνσις Χόγκεν, πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα προχωρώντας και σε σημαντικές αποκαλύψεις για τη λειτουργία της εταιρείας.

Ανησυχία από δημοσίευμα του Sputnik 

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί και από ένα δημοσίευμα του Sputnik, το οποίο – και ενώ η πλατφόρμα του Facebook βρίσκεται σε μπλακ άουτ – αναφέρει πως τα προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του είναι διαθέσιμα για πώληση σε φόρουμ χάκερ.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, η αξιοπιστία των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε δημοσιευτεί ανακοίνωση στο εν λόγω φόρουμ χάκερ που ανέφερε ότι είχε ονόματα, email, αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσία, φύλο 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook.

Μάλιστα φέρεται να υπήρξε και υποψήφιος αγοραστής, ο οποίος φαίνεται να προσέφερε 5.000 δολάρια για την αγορά δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών. Δηλαδή, αν ισχύει το δημοσίευμα του Sputnik, θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει όλα τα -προς πώληση- δεδομένα του Facebook για 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τρολάρισμα στο twitter για το μπλακ άουτ του Facebook

Η πτώση του Facebook πυροδότησε και ένα κύμα ειρωνικών σχολίων στο Twitter με το #facebookdown να είναι πρώτο στα trends παγκοσμίως. Ενδεικτικά ορισμένα σατιρικά «τιτιβίσματα», αλλά και η ανάρτηση του ίδιου του Twitter που έστειλε το δικό του μήνυμα, γνωρίζοντας πως πλέον απευθύνεται «κυριολεκτικά σε όλους»…