Ads

Ο στρατός της Ταϊλάνδης ανέστειλε τελικά την αιματηρή επέμβαση που ξεκίνησε το πρωί, εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας Μπανγκόκ, έπειτα από την παράδοση τουλάχιστον 6 ηγετικών στελεχών του κινημάτων των «κόκκινων πουκαμίσων», αλλά και έπειτα από το θάνατο 6 πολιτών από στρατιωτικά πυρά και τον τραυματισμό τουλάχιστον 58 ατόμων. Συνεχίζονται παρ’ όλα αυτά οι μάχες στο κέντρο της Μπανγκόκ, ενώ δύο ακόμα επαρχίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες και ισχύει σε 23 επαρχίες.

Οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έσπασαν σήμερα το πρωί τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, οι αντικυβερνητικοί «διαδηλωτές με τα κόκκινα πουκάμισα», στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης που διέταξε η κυβέρνηση της χώρα προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που μαίνονται για περισσότερους από 2 μήνες. Συνολικά 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά του στρατού, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών κατά τις οδομαχίες που λαμβάνουν χώρα στην Μπανγκόκ από την Παρασκευή, στους 43. Ανάμεσα στους νεκρούς, οι σοροί των οποίων έφεραν εμφανή τραύματα από σφαίρες, είναι και ένας Ιταλός δημοσιογράφος που κάλυπτε τις διαδηλώσεις. Επίσης, τουλάχιστον 58 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, κάποιοι από τους οποίους δέχτηκαν απευθείας πυρά από στρατιώτες, με έναν Καναδό κι έναν Ολλανδό δημοσιογράφο να συγκαταλέγονται επίσης στους τραυματίες. Από τον Μάρτιο που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις συνολικά έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 70 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.700.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο στρατός έκανε σήμερα εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξε πυρ με αυτόματα, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κύκλωσαν την περιοχή του επιχειρηματικού κέντρου της πρωτεύουσας, όπου έχουν στρατοπεδεύσει περίπου 3.000 διαδηλωτές. Μαρτυρίες μάλιστα έκαναν λόγο και για έκρηξη 3 χειροβομβίδων στα όρια του «στρατοπέδου» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει εντολή να πυροβολούν αμέσως οποιονδήποτε επιχειρεί να βάλει φωτιά ή να επιδοθεί σε λεηλασίες στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο των «κόκκινων πουκάμισων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν διαμήνυσε μάλιστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι αρχές θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις ολόκληρη την ημέρα, περικυκλώνοντας τους διαδηλωτές, απόφαση που τελικά ανεκλήθη μετά την παράδοση 6 εκ των σημαντικότερων ηγετικών στελεχών του αντικυβερνητικού κινήματος.

«Μαχόμαστε για τη δημοκρατία» αντέτειναν αρχικά οι διαδηλωτές, οι οποίοι κινητοποιούνται ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα που υποστηρίζεται από τον στρατό, ανήλθε παράνομα στην εξουσία. Αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν κάνει λόγο για «εμφύλιο πόλεμο». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένας εκ των ηγετών των «κόκκινων», ο Ναταγιούκ Σαϊκούα , κάλεσε τους διαδηλωτές μέσω μεγαφώνων να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο, να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, προκειμένου να μην χυθεί άλλο αίμα. «Σταματάμε τις διαδηλώσεις μας τώρα»,δήλωσε ο Ναταγιούτ Σαϊκουάρ. «Το ξέρω ότι είναι απαράδεκτο για ορισμένους από εμάς και ότι μερικοί δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν, αλλά δεν μπορούμε πλέον να αντισταθούμε. Προσφέρουμε την ελευθερία μας με αντάλλαγμα την ασφάλειά σας. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε», κατέληξε, ζητώντας από τους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Ads

Άλλο ηγετικό στέλεχος των «κόκκινων πουκαμίσων», ο Γιατουπόρν Προμπάν δήλωσε στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές επίσης την απόφαση του να παραδοθεί στις αρχές, θέτοντας τέλος στις διαδηλώσεις που έχουν αποφέρει πολλές ανθρώπινες απώλειες. Οι τηλεόραση μάλιστα μετέδωσε την εικόνα 4 επιφανών στελεχών του αντικυβερνητικού κινήματος να αποχωρούν από το στρατόπεδο των «κόκκινων διαδηλωτών» με τη συνοδεία αστυνομίας.

Η σημερινή επιχείρηση χαρακτηρίστηκε αποφασιστικής σημασίας από κυβερνητικές πηγές, που είχαν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως είναι «αβάστακτος», μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών. «Θα πρόκειται για πάταξη, όχι συγκράτηση των διαδηλωτών», είχε προειδοποιήσει άλλωστε το πρωί υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού της χώρας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι διαδηλωτές άρχισαν να εγκαταλείπουν το στρατόπεδο, ενώ επεισόδια εξακολουθούν να σημειώνονται στη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις φλόγες παραδόθηκαν το χρηματιστήριο και πολλά εμπορικά κέντρα της Μπανγκόκ, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Στις φλόγες παραδόθηκε και το κτίριο του τηλεοπτικού δικτύου Channel 3 στην Μπανγκόκ, με 100 περίπου ανθρώπους να έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτό. Οι εκατό παγιδευμένοι κατάφεραν να βγουν από το κτίριο σώοι και αβλαβείς, δήλωσαν οι πυροσβέστες.

Πυρκαγιές προκάλεσαν σήμερα μικρότερες ή μεγαλύτερες υλικές ζημιές σε περίπου είκοσι κτίρια στην Μπανγκόκ, μεταξύ αυτών και στο Central World, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μάλιστα, περίπου 900 στρατιώτες και αστυνομικοί θα συνοδεύσουν τους πυροσβέστες, ώστε να τους προφυλάξουν για να μπορέσουν να σβήσουν τη φωτιά στο Central World.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας διευκρίνισε ότι οι τρεις πρώτοι όροφοι του εμπορικού κέντρου έχουν καταστραφεί από τη φωτιά που συνεχίζει να κατακαίει και το υπόλοιπο κτίριο. Κανείς δεν βρίσκεται μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Σημειώνεται ότι οι ταϊλανδικές αρχές έδωσαν εντολή στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας να μεταδίδουν αποκλειστικά και μόνον προγράμματα εγκεκριμένα από τις ίδιες. Επιπλέον, επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε 23 επαρχίες της χώρας και στην Μπανγκόκ και συγκεκριμένα ισχύει από τις 20:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) έως τις 06:00 τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης ασφαλείας της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε επίσης ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο ακόμα βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας, προπύργια του κινήματος των αντικυβερνητικών, ενώ νωρίτερα σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε κηρυχθεί η πρωτεύουσα Μπανγκόκ, τα περίχωρά της καθώς και 15 επαρχίες της χώρας. Από εδώ και στο εξής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και οι επαρχίες Καλασίν και Μουντκαχάν, κοντά στα σύνορα της Ταϊλάνδης με το Λάος.