Επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού συμφώνησαν σήμερα οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές τέσσερις συριακές στρατιωτικές εταιρείες και επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους και τρεις Ιρανούς, όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Νωρίτερα σήμερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι θέλει να σπείρει τη διαμάχη και το χάος στη χώρα.

Ads

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία να επεκταθεί ο κατάλογος», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα ισχύσουν από την Παρασκευή μόλις οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ εκφράσουν γραπτώς την συμφωνία τους.

Από τους επτά ανθρώπους που περιλαμβάνονται στις νέες κυρώσεις οι τρεις είναι Ιρανοί τους οποίους η ΕΕ κατηγορεί ότι πρόσφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν το συριακό καθεστώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι τέσσερις άλλοι είναι σύροι αξιωματούχοι. Τα ονόματα των ανθρώπων και των εταιρειών θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ επέκρινε την ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έκανε χθες, Τρίτη, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της ομιλίας του.

Ads

«Οι αντιδράσεις από τους αξιωματούχους της ΕΕ στην ομιλία του προέδρου Άσαντ: έχουν ένα σχέδιο και θέλουν να το συνεχίσουν, να σπείρουν χάος και διχόνοια στη Συρία», δήλωσε ο Μουάλεμ.

«Θα ξεχάσουμε ότι η Ευρώπη είναι στο χάρτη και θα στραφούμε στην ανατολή, στο νότο και σε όλες τις κατευθύνσεις που τείνουν το χέρι στη Συρία. Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Η Συρία θα παραμείνει ακλόνητη», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Μουάλεμ, οι δολοφονίες στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας καταδεικνύουν ότι η Αλ Κάιντα ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από ορισμένα βίαια επεισόδια στη Συρία.

Ο Σύρος υπουργός άσκησε κριτική και στον Γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ ότι έχει «ψευδαισθήσεις πως ακόμα βρισκόμαστε στην εποχή της αποικιοκρατίας», σημειώνοντας πως «ουδεμία επιρροή» έχει στη Συρία. Είπε ακόμα πως ο Ζιπέ δεν έχει το δικαίωμα να εκφέρει κρίσεις για «τη νομιμότητα» της κυβέρνησης στην Δαμασκό.

Απαντώντας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σήμερα τη «λογική της τυφλής βίας» που επιδεικνύει το συριακό καθεστώς, αντιδρώντας στις καταγγελίες της Δαμασκού ότι το Παρίσι «ασκεί αποικιοκρατική πολιτική».

«Εδώ και πολλούς μήνες η Γαλλία δεν έχει σταματήσει να ζητεί από τις συριακές αρχές να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα απαντούν στις προσδοκίες που έχει εκφράσει ο συριακός λαός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.