Επεισόδιο με ευτυχή κατάληξη έλαβε χώρα στον ουρανό της Αλάσκας, όταν, σύμφωνα με αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές, καταδιωκτικά F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, απογειώθηκαν για να «αναγνωρίσουν» δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, Tu-95, εντός της ζώνης αναγνώρισης της αμερικανικής αεράμυνας.

Ads

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοποτ, The Washington Free Beacon, δύο καταδιωκτικά F-22 της Βορειο-αμερικανικής διοίκησης αεράμυνας (North American Aerospace Defense Command – NORAD) αναγνώρισαν και αναχαίτισαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tu-95 που πετούσαν κοντά στη ζώνη ταυτοποίησης της αμερικανικής αεράμυνας, στη δυτική ακτή της Αλάσκας, βόρεια των Αλεούτιων Νήσων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγή της  NORAD, τα ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν για περίπου 320 χιλιόμετρα εντός της ζώνης, με τα αμερικανικά καταδιωκτικά να τα παρακολουθούν μέχρι τα Tu-95 να φύγουν εκτός της ζώνης.

Η πηγή διαβεβαιώνει ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά δεν παραβίασαν τα εναέρια σύνορα των ΗΠΑ και του Καναδά, πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα και δεν παραβίασαν τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.

Ads

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα Tu-95, συνοδευόμενα από ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη Tu-142, εκτελούσαν προγραμματισμένη πτήση πάνω από την ουδέτερη ζώνη του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, στην Θάλασσα Μπέρινγκ, με εναέρια τροφοδότηση καυσίμων. Τα βομβαρδιστικά συνοδεύονταν από καταδιωκτικά Mig-31 και Su-35.