Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν παρά την απαγόρευση πορειών που επέβαλαν οι αρχές. Η πλατεία Ταξίμ βρίσκεται σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. 

Ads

Στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με δακρυγόνα. Σε άλλο σημείο της πλατείας υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς.

«Η πλατεία Ταξίμ είναι η πλατεία της Πρωτομαγιάς», «Ζήτω η 1η Μάη», «Μαζί ενάντια στο φασισμό» ήταν τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών. Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε κάθε διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων στην πλατεία, αναφέροντας ότι «δεν είναι κατάλληλη για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς». Το ίδιο είχε συμβεί και τα δυο προηγούμενα χρόνια. Σοβαρά επεισόδια είχαν προκληθεί και την Πρωτομαγιά του 2014. 

image

Ads

image

image

Ωστόσο, τα συνδικάτα διεκδικούν κάθε χρόνο την πρόσβαση στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Εκείνη την ημέρα, άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ στην πλατεία, προκαλώντας πανικό στον κόσμο και τον θάνατο 34 ανθρώπων.

image

image

image