Στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της περιοχής του θερέτρου Σαρμ ελ Σέϊχ, στην Ερυθρά Θάλασσα, διακομίστηκε με καρδιακό επεισόδιο ο 82χρονος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση στο Κάιρο. Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι ο Μουμπάρακ υπέστη καρδιακή κρίση κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του στο Σαρμ ελ-Σέιχ και για το λόγο αυτό χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

Ads

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε νωρίτερα ότι ο πρώην πρόεδρος εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Σαρμ ελ-Σέιχ, στη χερσόνησο του Σινά και ότι τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενισχυθεί. Για την κατάσταση της υγείας του δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σήμερα, Τρίτη ξεκίνησε η ανάκριση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου αναφορικά με τη δολοφονία διαδηλωτών αλλά και για τις οικονομικές καταχρήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράνομη πράξη παρότι κατηγορείται για διασπάθιση δισεκατομμυρίων δολαρίων κρατικών χρημάτων στη διάρκεια των δεκαετιών της εξουσίας του. Ο Μουμπάρακ αρνήθηκε ότι έχει καταθέσεις στο εξωτερικό και άλλα περιουσιακά στοιχεία και δέχτηκε να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια την Κυριακή.

Ανάκριση για δυο γιους του Μουμπάρακ

Από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοινώθηκε επίσης ότι ξεκίνησε η ανάκριση δύο γιών του τέως προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, του Αλαα και του νεότερού του, τού Γκαμάλ, στην πόλη Αλ Τούρ, στην περιφέρεια του θερέτρου Σαρμ ελ Σέϊχ, στο νότιο Σινά. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, οι δυο γιοι του προέδρου ανακρίθηκαν αναφορικά με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Διάλυση μεγάλης διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ

Ads

Αιγύπτιοι στρατιώτες και αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας για να διαλύσουν την πενθήμερη καθιστική διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών που ζητούν να υπάρξει πολιτική διακυβέρνηση στη χώρα και την ταχύτερη προσαγωγή στην δικαιοσύνη των πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ένας φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters κατήγγειλε ότι είδε εκατοντάδες στρατιώτες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και πολλά στρατιωτικά οχήματα σε κάθε είσοδο της πλατείας που προσπαθούσαν να ανοίξουν τις διόδους που είχαν κλειστεί από τους πολυάριθμους διαδηλωτές. Χιλιάδες εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ από την Παρασκευή, στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν αφότου ο πρώην πρόεδρος Μουμπάρακ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.