Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα προάστιο του Παρισιού, όταν η αστυνομία επιχείρησε να ελέγξει την ταυτότητα μιας γυναίκας που φορούσε ισλαμική μαντίλα, ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.

Ads

 
Το επεισόδια σημειώθηκαν στην Τραπ, ένα προάστιο νοτιοδυτικά του Παρισιού, μετά από τη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικό, όταν ο τελευταίο επιχείρησε να ελέγξει τη σύζυγό του που φορούσε ισλαμική μαντίλα και είχε καλυμμένο το πρόσωπό της.
 
Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι όπως αναφέρει το Associated Press απώθησαν τους συγκεντρωμένους με χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους, ενώ φθορές προκλήθηκαν και σε μια στάση λεωφορείου. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι που έχει τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι. 
 
Ο υπουργός εσωτερικών ζήτησε ηρεμία επισημαίνοντας τόσο την «ανάγκη για δημόσια τάξη» όσο και τον «σεβασμό στους μουσουλμάνους της Γαλλίας». Τα επεισόδια στην Τραπ αποτελούν μέρος εντάσεων που συχνά καταγράφονται μεταξύ της αστυνομίας και όσων κατηγορούν τις αρχές για διακρίσεις σε βάρος των πιστών της δεύτερης πιο διαδεδομένης θρησκείας στη Γαλλία.
 
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία έχει απαγορεύσει τη Μπούρκα και το νικάμπ από το 2011. Σύμφωνα με το Associated Press οι υποστηρικτές της απαγόρευσης προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα καθώς το επιχείρημα είναι πως η Μπούρκα αποτελεί σύμβολο καταπίεσης των γυναικών και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και το Σύνταγμα της Γαλλίας. Ο νόμος περιλαμβάνει βαρύ πρόστιμο (30.000 ευρώ) για όποιον αναγκάζει γυναίκα να φορέσει Μπούρκα ή νικάμπ.
 
Ωστόσο ορισμένες μουσουλμανικές ομάδες υποστηρίζουν πως «ο νόμος στιγματίζει τους Μουσουλμάνους». Η Ένωση Ενάντια στην Ισλαμοφοβία στη Γαλλία κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Manuel Valls να καταδικάσει και να σταματήσει τις επιθέσεις και τις ύβρεις εναντίον των Μουσουλμάνων.
 
Ο Manuel Valls κάλεσε σε ηρεμία και δεσμεύτηκε πως θα είναι ενάντια σε όσους «επιτίθενται σε μουσουλμανικά κτίρια ή στους συμπατριώτες μας μουσουλμάνους». Ωστόσο επισήμανε πως στην Τραπ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για βίαια επεισόδια. «Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και να ισχύει για όλους», τόνισε.