Επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν στη Χιλή κατά την πρώτη συγκέντρωση για την επέτειο 40 ετών από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ, ο οποίος το 1973 ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Κατά τη διάρκεια του 17χρονου πραξικοπήματος οι νεκροί ξεπέρασαν τους 3.000, ανάμεσά τους και 1.200 πολίτες, που θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι. Ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ πέθανε ενώ βρισκόταν σε κατ οίκον περιορισμό, χωρίς να δικαστεί ποτέ για τα εγκλήματά του.

Ads

 
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε 68 προσαγωγές και 13 συλλήψεις, την ώρα που ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Χιλής, ο πρώτος δεξιός πρόεδρος από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, απηύθυνε έκκληση για εθνική συμφιλίωση.
 
«Για να φέρουμε τη συμφιλίωση στη χώρα πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Γιατί χωρίς την αλήθεια και τη δικαιοσύνη η συμφιλίωση δεν θα χτιστεί στην πέτρα αλλά στην άμμο», δήλωσε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα και πρόσθεσε: «Έχει έλθει η στιγμή, 40 χρόνια μετά, να μην λησμονήσουμε, αλλά να ξεπεράσουμε τις πληγές του παρελθόντος».
 
Στο Σαντιάγο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τις αρχές να έχουν εκπονήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με τη συμμετοχή επιπλέον 8.000 αστυνομικών στην πρωτεύουσα. Επεισόδια σημειώθηκαν και την Τρίτη το βράδυ κυρίως στα προάστια του Σαντιάγο.
 
Για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις μνήμης με μεγαλύτερη αυτή στο στάδιο του Σαντιάγο, εμβληματικού τόπου της κράτησης και των μαρτυρίων χιλιάδων ανθρώπων στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990) που απαριθμεί 3.200 νεκρούς και αγνοούμενους.
 
imageΣυγκλονιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αλαμέδα, στο Σαντιάγο, όπου πολίτες, ξαπλωμένοι, σχημάτισαν μια «γραμμή 1210 σωμάτων», μια συμβολική κίνηση για τις χιλιάδες εξαφανίσεις της δικτατορίας Πινοσέτ. «Ήταν μια συγκινητική κίνηση που θυμίζει τους πόνους που έχει περάσει αυτή η χώρα, αποτέλεσμα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχουν γίνει», δήλωσε ο Manuel Guerrero, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Βασανιστήρια «μετά μουσικής»
 
Μουσικά κομμάτια, μεταξύ αυτών και τραγούδια του Χούλιο Ιγκλέσιας, τα οποία έπαιζαν στη διαπασών, χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων η δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, όπως αποκαλύπτει μια βρετανική έρευνα, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
 
Η μουσική του Ισπανού τραγουδιστή, αλλά και η μουσική από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ή το τραγούδι του Τζορτζ Χάρισον «My Sweet Lord» αναπαράγονταν συνεχώς ώστε οι κρατούμενοι να «σπάσουν» ψυχολογικά, δήλωσε η Κάτια Τσόρνικ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπως αναφέρεται στην Καθημερινή.  
 
Στηριζόμενη σε μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και ενός μέλους των μυστικών υπηρεσιών της Χιλής υπό τον Πινοτσέτ, κατά την δικτατορία του οποίου έχασαν την ζωή τους 3.200 άνθρωποι, 38.000 υπέστησαν βασανιστήρια και εκατοντάδες εξαφανίστηκαν, η Τσόρνικ ρίχνει φως σε μια πρακτική την οποία κατηγορείται τακτικά ότι χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός. «Στη διαπασών για ολόκληρες ημέρες, δημοφιλή τραγούδια χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσουν ψυχικές και σωματικές βλάβες», διευκρίνισε η Κάτια Τσόρνικ.  
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας πρώην κρατούμενος διηγείται πως οι δεσμοφύλακές του συνήθιζαν να τραγουδούν το «Gigi l’Amoroso» της Δαλιδά προτού τον πάνε για ανάκριση και τον βασανίσουν υπό τους ήχους του ιδίου τραγουδιού.   «Ένα κέντρο βασανιστηρίων (…) ονομαζόταν ‘η ντισκοτέκ’ από τους πράκτορες. Η μουσική εξυπηρετούσε επίσης στο να καλύπτονται οι κραυγές των κρατουμένων», πρόσθεσε η Τσόρνικ, απαντώντας σε ερώτηση που της έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.