Μέλη του ακροδεξιού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος ΕΛΑΜ επιχείρησαν την Τετάρτη το βράδυ να ματαιώσουν συγκέντρωση στη Λεμεσό με ομιλητή τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ.

Ads

 
Φορώντας κράνη, εισέβαλαν στο δημοτικό πολιτιστικό κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης», σπάζοντας τις γυάλινες εισόδους, φωνάζοντας συνθήματα και ύβρεις, ενώ έριξαν κροτίδες και αναμμένο πυρσό. Αρχικά απώθησαν τους αστυνομικούς και μπήκαν στην αίθουσα, τραυματίζοντας ένα Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους απομακρύνουν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Η αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις- δύο ανδρών και μιας γυναίκας.


 
Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ζήτησε πλήρη διερεύνηση των γεγονότων και υποβολή έκθεσης το συντομότερο, τονίζοντας ότι τέτοια επεισόδια πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης. Άφησε ακόμη αιχμές εναντίον της ηγεσίας της αστυνομίας ότι δεν τον είχε ενημερώσει ούτε για την προγραμματισμένη εκδήλωση και τα μέτρα, που θα λαμβάνονταν, ούτε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Είναι η πολλοστή φορά, είπε, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο αρχηγός της δύναμης, δεν με ενημερώνουν για εκδηλώσεις και επεισόδια. Ενημερώνομαι εκ των υστέρων, ανέφερε, και αυτό είναι απαράδεκτο.
 
Σχολιάζοντας τα επεισόδια ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπογράμμισε την ανάγκη να παταχθεί κάθε μορφή φανατισμού. Πρέπει, είπε, να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο στόχος της λύσης θα καταστεί ανέφικτος. Ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει η αρχή για οικοδόμηση συναντίληψης και πολιτισμού ειρήνης. Αυτά που έγιναν, πρόσθεσε, ήταν εναντίον αυτού του στόχου. Καταλήγοντας τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστικές ενέργειες και να απομονωθούν τα εξτρεμιστικά στοιχεία για να υπάρξει ειρήνη και βιώσιμη λύση.
 
Τα επεισόδια καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο και η κυπριακή κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε πως «ουδείς θα τρομοκρατήσει τη Δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών με τον πιο αυστηρό τρόπο που της επιτρέπει η νομοθεσία.
 
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς όλους και τους Τουρκοκύπριους, συνέχισε, είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά παρόμοιο γεγονός που θα μας ντροπιάζει όλους. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως μπορεί, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα».
 
Ο Κύπριος πρόεδρος, δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, είναι αποφασισμένος να εξετάσει πλήρως αυτό το γεγονός, δηλαδή «ποιος επέτρεψε, 60-70 άτομα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο επεισόδιο και να δημιουργήσουν προβλήματα εικόνας και κύρους στην Κυπριακή Δημοκρατία».