Με τη συμμετοχή 2.500 εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου 90 χωρών ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία. «Η παγκόσμια κοινότητα έχει δύο επιλογές: Ή αλλάζει ριζικά τους κανόνες του καπιταλισμού, ή παραμένει ευάλωτη για την επόμενη κρίση», δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος.

Ads

«Μπορούμε να σώσουμε τον καπιταλισμό μόνο επανιδρύοντας τον και θέτοντας τον σε ένα πλαίσιο ηθικών αρχών» επεσήμανε, προειδοποιώντας τις κεντρικές τράπεζες ότι η απότομη διακοπή των μέτρων τόνωσης της οικονομίας μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο συμπληρώνει φέτος τα 40 του χρόνια, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τα 27.000.000 ανθρώπων που έμειναν άνεργοι μέσα στο 2009.

«Ίσως θα άξιζε να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα» δήλωσε την Τετάρτη από το Νταβός ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα με το spread σε αυτά τα επίπεδα ο Τζ.Σόρος είπε: «Βασικά το σκεφτόμουν. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη». «Έχει τόσα πλεονεκτήματα από τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ για τα repos που θα κάνει ότι απαιτείται» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ads

«Βελτιώνοντας την κατάσταση του κόσμου: ξανασκεφτόμαστε, ξανασχεδιάζουμε, ξαναχτίζουμε» είναι το φετινό θέμα – σύνθημα του πενθήμερου Φόρουμ που χρηματοδοτείται από τις 1.000 πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου. Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί υπό τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι σε περίπτωση κακοδιαχείρησης της τρέχουσας εύθραυστης παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, υπάρχει η τρομακτική πιθανότητα και δεύτερης παγκόσμιας ύφεσης το ερχόμενο έτος.

Τα υπερπολυτελή πάρτι και οι δεξιώσεις που γινόταν άλλες χρονιές στο πλαίσιο του Φόρουμ αποτελούν πλέον παρελθόν. Όπως τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος και ιδρυτής του Φόρουμ, Klaus Schwab, φέτος «δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή για να μας κάνει να γιορτάσουμε. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα περισυλλογής. Όλοι σκεφτόμαστε τι συνέβη στον κόσμο. Τώρα πλέον μας απασχολεί η κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Υπηρεσία Εργασίας του ΟΗΕ, στο μεταξύ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το 2009 όπου αναφέρεται ότι από τα 27 εκατομμύρια ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους το 2009, 12 εκατ. ζουν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ σε αυτές τις χώρες αναμένεται να χαθούν άλλα 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στο 2010. Η Υπηρεσία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους άνεργους νέους, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια τα τελευταία 2 χρόνια, και τόνισε ότι 600 εκατομμύρια εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους επιβιώνουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα.

Παρουσίες…

Η παρουσία των τραπεζιτών αναμένεται να είναι μικρότερη φέτος, απ΄ότι άλλες χρονιές. Παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Miliband και ο αρχηγός των Τόρις David Cameron, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Luis Zapatero, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Lee Myung-bak, ο Καναδός πρωθυπουργός Stephen Harper και ισχυροί επιχειρηματίες όπως ο Bill Gates της Microsoft και το αφεντικό της Google Eric Smith.

…και απουσίες

Δεν θα παραστεί στις εργασίες του Φόρουμ ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, μήνυμα του οποίου αναμένεται να ακουστεί κατά την έναρξη των εργασιών. Απόντας θα είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown, ο οποίος θα συναντηθεί αλλού με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton. Απόντας θα είναι και ο εμίρης του Ντουμπάι σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επιβεβαίωσε στο Zawya Dow Jones ότι κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του εμιράτου δεν θα παραβρεθεί στη φετινή επιχειρηματική συνάντηση στο ελβετικό αλπικό θέρετρο. Αξιοσημείωτες απουσίες είναι και αυτές των Mohammed Gergawi, προέδρου της Dubai Holding και του Sultan bin Sulayem, επικεφαλής της Dubai World, οι οποίοι είχαν συνεχείς παρουσίες στις ετήσιες συναντήσεις του φόρουμ.

Νεκρός ο υπεύθυνος ασφαλείας του Φόρουμ

Νεκρός εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο του, στο καντόνι Graubuenden, την περασμένη Τρίτη, ο Ελβετός επικεφαλής ασφαλείας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, Markus Reinhardt. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο κ. Reinhardt φέρεται να αυτοκτόνησε. Ο Reinhardt ήταν επικεφαλής της ασφάλειας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ από το 1984 και αντικαταστάτης ορίστηκε ο Αστυνόμος Marcus Suter, σύμφωνα με την ελβετική αστυνομία.


Στο Νταβός και ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί την Πέμπτη στο Νταβός προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Φόρουμ. Παρόντας θα είναι και ο Τούρκος πρωθυπουργός Erdogan ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει κάποια συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι «δεν υπάρχει προκαθορισμένη συνάντηση» με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα.

Ο κ. Παπανδρέου έχει πάντως κανονίσει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, με τον οποίο θα μετάσχει σε πάνελ για το μέλλον της ευρωζώνης και του ευρώ ενώ θα επιδιωχθούν και άλλες συναντήσεις με ξένους τραπεζίτες. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει σε ένα ακόμη πάνελ με ηγέτες χωρών του Νότου, στο οποίο θα παρίσταται επίσης και ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Zapatero.

Ο κ. Παπανδρέου θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ενώ αναφέρεται ότι θα παραχωρήσει περί τις 20 συνεντεύξεις σε ξένα μέσα. Την Παρασκευή το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια του φόρουμ.

Μειώσεις μισθών προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει μεγάλες μειώσεις μισθών ή αλλιώς τη δραστική αύξηση της παραγωγικότητας στους αποκαλούμενους «αδύναμους κρίκους» της νομισματικής ένωσης. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σημειώνεται στην έκθεση, είναι υπερτιμημένη περισσότερο από 10% – ποσοστό που αποτελεί ένδειξη για το πόσο θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί σε αυτές τις χώρες, ή αντιστοίχως να αυξηθεί η παραγωγικότητα, προκειμένου να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές.

Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το «χάσμα» αυτό ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών-μελών.

«Οι ανισότητες στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας ενδέχεται να πλήξουν τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, εξαιτίας των μεγάλων εμπορικών και χρηματοοικονομικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κρατών-μελών» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην έκθεση η Επιτροπή και συνεχίζει «ειδικότερα οι επίμονες διαφορές θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο ευρώ και απειλούν τη συνοχή της ευρωζώνης». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συγκεκριμένη έκθεση είχε ετοιμαστεί για την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 18 Ιανουαρίου και συνιστά περίληψη της μεγάλης ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η Ελλάδα είχε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 8,8% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά, η Ισπανία 5,4%,η Πορτογαλία 10,2% και η Κύπρος 11,6%. Από την άλλη η Γερμανία έχει να επιδείξει πλεόνασμα 4%, το Λουξεμβούργο 9,4%, η Ολλανδία 3,1% και η Φινλανδία 1,1%. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. «Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε μία απότομη διόρθωση όχι μόνο για τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη» προειδοποιεί.


10 δις από ΗΠΑ και Ασία

Την άντληση κεφαλαίων ύψους 5 έως 10 δισ. δολαρίων από επενδυτές σε ΗΠΑ, Ασία και κυρίως Κίνα, έθεσε ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε Dow Jones Newswires. Τις χώρες ενδιαφέροντος θα επισκεφθεί ο υπουργός τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο ενός μεγάλου road show της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις πηγές δανεισμού της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα περιοδεύσει τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ και την Ασία για την προώθηση ελληνικών ομολόγων ύψους τουλάχιστον 1,5 με 2 δισ. δολ. αποτιμημένα σε ευρώ, δολάρια και πιθανώς γεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow. «Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και μεγάλα funds στην Κίνα. Για τον λόγο αυτό η Κίνα θα αποτελέσει μέρος του roadshow», δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ προσθέτει ότι αν συμμετάσχουν Κινέζοι επενδυτές το μέγεθος της έκδοσης θα πρέπει να είναι «σημαντικό, πιθανώς 5 δισ. δολ. έως 10 δισ. δολ.».

«Η Ισπανία μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη από την Ελλάδα»

Σε συνέντευξη στο Bloomberg Radio, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπινί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.

«Σε βάθος χρόνου, όχι φέτος ή σε δύο χρόνια από τώρα, ενδεχομένως να έχουμε μια διάλυση της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση ένα χρόνο προτού ξεσπάσει, ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, απειλούνται από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και την εξασθενημένη ανταγωνιστικότητά τους. Η ένταξή τους στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν υποτίμηση του νομίσματος προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από την κρίση, σημείωσε ο οικονομολόγος.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο γνωστός οικονομολόγος υποστήριξε ότι, αν και όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω της τις τελευταίες μέρες, η Ισπανία αποτελεί τελικά μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη δεδομένου ότι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, έχει υψηλότερη ανεργία και οι τράπεζές της είναι σε πιο δεινή θέση. «Αν η Ελλάδα αποτύχει, αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Αν η Ισπανία αποτύχει, αυτό θα είναι καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.