Στην επανεξέταση των συμβολαίων της εργολαβικής εταιρείας Blackwater στο Αφγανιστάν, θα προχωρήσει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μετά από τις δραστηριότητες της εταιρείας που έχουν προκαλέσει σκάνδαλο.

Ads

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ενοχλημένος από τις πρακτικές της εν λόγω εταιρείας, υποσχέθηκε πως θα υποβληθεί σε επανεξέταση οποιαδήποτε μελλοντική ανάληψη συμβολαίου από την Blackwater, που πλέον έχει μετονομασθεί σε Xe. Όπως τόνισε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζεφ Μορέλ: «Εξετάζει τον φάκελο και έχει πάρει την υπόθεση πάρα πολύ στα σοβαρά».

Η Blackwater κατηγορείται ότι για την εκτέλεση συμβολαίου ενός δις. δολαρίων, κατέφυγε σε εταιρεία – βιτρίνα, μετέφερε όπλα χωρίς άδειες και προσέλαβε προσωπικό με βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ ψευδομαρτύρησε στο αντίστοιχο υπουργείο.

Ο Μορέλ τόνισε πως λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δραστηριότητα της Blackwater, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση ούτως ώστε τέτοιου είδους συμβόλαια να καθορίζονται από αυστηρούς νομικούς κανόνες και οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται προς αυτούς να αποκλείονται.

Ads