Σειρά διμερών επαφών είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Αφρικής – ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ads

Συγκεκριμένα, είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας – το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επίσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται σήμερα στη Σύνοδο, με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, καθώς επίσης και με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Κούνεϊ, με τους οποίους συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, μετά και τις χτεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ads

Τέλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, με τον οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και θέματα αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό της περιοχής.

Καντάφι: «Οι προσπάθειες για οικονομική σύμπραξη Αφρικής – Ευρώπης απέτυχαν»

Εν το μεταξύ ο Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για οικονομική σύμπραξη ανάμεσα στην αφρικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο απέτυχαν.

«Αρχίσαμε με μια σειρά συμβάσεων, όμως οι συμφωνίες αυτές δεν είναι αποτελεσματικές και έμειναν στα χαρτιά. Μας απασχολεί η πολιτική και αφήσαμε κατά μέρος την οικονομία. Η Αφρική χρειάζεται οικονομία, όχι πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν η Αφρική αποτύχει στη σύμπραξή της με την Ευρώπη έχει άλλες εναλλακτικές» προειδοποίησε, επικαλούμενος κυρίως τη Λατινική Αμερική, την Κίνα και την Ινδία, «χώρες και περιοχές που σέβονται τα καθεστώτα μας και δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Συμφωνίες Οικονομικής Σύμπραξης (APE) που διαπραγματεύεται η ΕΕ χωρίς μεγάλη επιτυχία με τις αφρικανικές χώρες δεν βοήθησαν την οικονομική και αγροτική ανάπτυξη και «οδήγησαν αντιθέτως σε μια πτώση του επιπέδου ζωής και των εξαγωγών των αφρικανικών χωρών προς την Ευρώπη. Θέλουμε μια σύμπραξη ίσου προς ίσον που να στηρίζεται στο κοινό συμφέρον και όχι στην εκμετάλλευση».

Ο Καντάφι επιτέθηκε επιπλέον στον ΠΟΕ την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ οργανισμούς που χαρακτήρισε «τρομοκρατικούς» οι οποίοι «κατέστρεψαν την Αφρική». Αφού ζήτησε την κατάργηση του ΠΟΕ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το διεφθαρμένο.