Κάλεσμα στην Αγκυρα «να κινηθεί άμεσα στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και να συμβάλει με ειλικρίνεια στην ταχεία εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα βοηθήσει και την ευρωπαϊκή της πορεία» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών από την Κύπρο. Ο Δημήτρης Δρούτσας άκουσε τις απόψεις και εκτιμήσεις όλου του πολιτικού φάσματος της Κύπρου για την πορεία του Κυπριακού στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Λευκωσία.

Ads

«Εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή» υποστήριξε ο Δημήτρης Δρούτσας και συμπλήρωσε: «Εάν θέλει με ειλικρίνεια να συμβάλει σε μία λύση, πρέπει να το αποδεχτεί αυτό και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πράξει».

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Μ. Κυπριανού, ο κ. Δρούτσας, επανέλαβε ότι αναμένει αντικειμενικότητα από τον ΟΗΕ, με αφορμή την προγραμματισμένη του συνάντηση με το γ.γ. του Οργανισμού.

Από την κυπριακή πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και των απαράδεκτων προτάσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ads

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ανέπτυξε τις θέσεις και τους προβληματισμούς του όσον αφορά την παρούσα φάση στο Κυπριακό και την προοπτική των αμέσως επόμενων μηνών. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά τις προτεραιότητες αλλά και τις επιδιώξεις της Τουρκίας τους επόμενους μήνες, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, δήλωσε ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο αφενός με βάση την πάγια και αναμενόμενη τουρκική αδιαλλαξία, αφετέρου, όμως και από παραχωρήσεις δικές μας», ανέφερε ο κ. Κολοκασίδης και ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα έμειναν σύμφωνοι ότι χρειάζεται μια στενή συνεργασία και εθνική ομοψυχία Κύπρου-Ελλάδας, ιδιαίτερα σε αυτή «την κρίσιμη περίοδο που συντελούνται γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας, για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».