Πιθανότατα η νέα «μετάλλαξη Μποτσουάνα» μπορεί να είναι έως και 500% πιο μεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα εκτίμησε επιδημιολόγος ο Eric Feigl-Ding, υπότροφος στο Harvard και μέχρι πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins .

Ads

Η βασική ανησυχία προέρχεται από την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη Νότιο Αφρική τα τελευταία 24ωρα. Συγκεκριμένα, ανέρχεται πλέον σε 1.200 κρούσματα την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα καταγράφονταν μόλις 100 κρούσματα της νόσου Covid.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Μονάδας Covid – 19 του πανεπιστημίου John Hopkins συνέστησε ψυχραιμία για το νέο στέλεχος κορονοϊού. Ο Παναγής Γαλιατσάτος δήλωσε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα αν είναι μεταδοτική η νέα παραλλαγή  B.1.1.529 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξήγησε πάντως ότι έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε την δημιουργία νέων μεταλλάξεων και έχουμε και στα χέρια μας τη θεραπεία.

«Με τα εμβόλια και τις θεραπείες που έχουν παρασκευάσει η Pfizer και η Merk για τον πόλεμο κατά της Covid -19  η πανδημία μέχρι το καλοκαίρι θα έχει φύγει. Ο Covid -19 θα μείνει αλλά ως πανδημία θα φύγει» είπε.

Αναφορικά με τα κρούσματα στην Ευρώπη και την Πορτογαλία που είναι πολλά ο γιατρός δήλωσε ότι «πρέπει να μάθουμε να μιλάμε με τον κόσμο. Να τους κάνουμε να έχει εμπιστοσύνη σε μας. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη στους γιατρούς θα υπάρχει και εμπιστοσύνη στις θεραπείες. Δεν είμαστε Ευαγγέλιο, ούτε θρησκεία για να μας πιστεύει ο κόσμος. Πρέπει να μιλάμε μαζί τους. Εδώ πηγαίνουμε στα σχολεία και τις εκκλησίες και μιλάμε στον κόσμο» είπε.