Μπορεί να υποβιβάστηκε σε τροπική καταιγίδα, αλλά ο Χάρβεϊ φαίνεται να ξεπερνά σε κόστος ζημιών τυφώνες όπως οι Κατρίνα και Σάντι.

Ads

Οι μέχρι στιγμής πρόχειροι απολογισμοί για το Χιούστον κάνουν λόγο για 30.000 έως και 40.000 κατεστραμμένα σπίτια, ενώ τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια για να σωθούν από τις πλημμύρες.

Η ιδιωτική εταιρεία Weather AccuWeather αποτιμά σε 160 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των ζημιών, υπολογίζοντας, ότι το οικονομικό πλήγμα υπολογίζεται στο 0,8% επί του ΑΕΠ.

Η Moody’s είναι πιο συντηρητική στους υπολογισμού της, κάνοντας λόγο για 51 ως 75 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιά.

Ads

Ενώ στο Τέξας μετρούν ζημιές, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για δεύτερο πλήγμα, αυτή τη φορά στα σύνορα του Τέξας με τη Λουϊζιάνα, ενώ ο συναγερμός για πλημμύρες παρατείνεται ως την Παρασκευή, λόγω των νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Μέρη του Χιούστον, της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι ακατοίκητα για εβδομάδες και ενδεχομένως μήνες ενώ κοντά στα δύο φράγματα του Χιούστον υπολογίζεται ότι έχουν κατακλυστεί από τα νερά 4.000 σπίτια.

Η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Elaine Duke, προειδοποίησε ήδη ότι «η ανάκαμψη θα διαρκέσει χρόνια».

Δέκα χιλιάδες διασώσεις έχουν γίνει από τον αμερικανικό στρατό και το πολεμικό ναυτικό, ωστόσο δύο ηλικιωμένοι, μαζί με τα 4 εγγόνια τους εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως επίσης και δύο εθελοντές διασώστες. Μωρό 30 ημερών προστέθηκε πριν από λίγες ώρες στον κατάλογο των διασωθέντων.

Ένας αστυνομικός στο Χιούστον πέθανε την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στην εργασία του ανεβάζοντας σε τέσσερα τα επιβεβαιωμένα θύματα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς.

Οι κάτοικοι της κομητείας Χάρις στο Τέξας που ζουν σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από ένα χημικό εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου Arkema απομακρύνθηκαν προληπτικά  λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές και αξιωματούχοι της Arkema.
Τα χημικά προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο πρέπει να ψύχονται, αλλά η ηλεκτροδότηση διακόπηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης παρέλυσαν από τις πλημμύρες.

Τα επικίνδυνα προϊόντα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε κοντέινερ που ψύχονται από κινητήρες ντίζελ, αλλά και εκεί ακόμη η άνοδος του νερού διέκοψε τη λειτουργία των κινητήρων.

Οι ανθρώπινες αλυσίδες, από ανθρώπους που χέρι χέρι βοήθησαν μια 32χρονη να γεννήσει, συνεχίζονται για τη διάσωση εκατοντάδων ζώων που διατρέχουν κίνδυνο, όπως αναφέρουν μηνύματα και βίντεο μέσω Twitter.

Προειδοποίηση απηύθυνε ωστόσο ο ιδιοκτήτης του πάρκου θαλάσσιας ζωής, Gator Country στο Μπόμοντ του Τέξας,  καθώς υπάρχει κίνδυνος οι 350 αλιγάτορες που φιλοξενεί να δραπετεύσουν, αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των νερών από τις πλημμύρες.

Η παραδοσιακή ανταπόκριση των «σταρ»

Και σταρ από τον χώρο του θεάματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ηθοποιού Κέβιν Χαρτ να συνδράμουν τους πληγέντες.

Τη Δευτέρα, η Μπιγιονσέ έκανε δήλωση στην εφημερίδα «The Houston Chronicle»: «Η σκέψη μου είναι στη γενέτειρά μου, το Χιούστον. Προσεύχομαι συνεχώς γι’ αυτούς που επλήγησαν και για τους διασώστες που ήταν τόσο γενναίοι κι αποφασισμένοι να δώσουν τέτοια βοήθεια. Δουλεύω στενά με την ομάδα μου στο BeyGOOD και με τον πάστορά μου, να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο για να βοηθήσουμε όσους μπορούμε».

Ο DJ Καλέντ, συνοδευόμενος από το αγοράκι του, τον Asahd, δώρισε 25.000 δολάρια. Το ίδιο ποσό δώρισε και ο Ντουέιν «The Rock» Τζόνσον. Ο οποίος έστειλε κι ένα μήνυμα: «Ξέρω τι περνάτε. Κι εγώ το πέρασα, κι η οικογένειά μου το πέρασε. Περάσαμε τον κυκλώνα Χάρβεϊ, ο οποίος ήταν κατηγορία 5. Το μάτι του κυκλώνα πέρασε ακριβώς από πάνω μας, ήταν ολέθριο. Επιζήσαμε και γίναμε πιο δυνατοί, και το ίδιο θα κάνετε κι εσείς».