Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Γιαβούζ, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ads

Οι έρευνες θα διαρκέσουν περίπου 3 μήνες και το γεωτρύπανο θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, πρόσθεσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, που ξεκίνησε σήμερα για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Όλα αυτά την ώρα συμβαίνουν την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. όπου Αθήνα και Λυκωσία θα ζητήσουν να ληφθούν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ads

Οι δηλώσεις του Ντονμέζ πάντως διαψεύδουν εκτιμήσεις που είχαν προέλθει από την Λευκωσία ότι το Γιαβούζ μπορεί να κάνει έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Tο γεωτρύπανο Γιαβούζ απέπλευσε το μεσημέρι από το λιμάνι Ντιλόβασι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προς την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τη φρεγάτα Φατιχ του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.