Σε ιατρικές εξετάσεις αναμένεται να υποβληθεί το απόγευμα στη Χάγη ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος χθες μεταφέρθηκε στο ειδικό κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ads

«Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις αργότερα σήμερα και θα παραμείνει σε κελί της απομόνωσης για μερικές ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Νέρμα Γέλατσιτς στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως «ένας αριθμός διαδικασιών και κανόνων πρέπει να τηρηθούν, όπως οι κανόνες του κέντρου κράτησης».

Ερωτηθείσα σχετικά με την ημερομηνία της πρώτης ακρόασης του Μλάντιτς ενώπιον του ΔΠΔ η Γέλατσιτς απάντησε: «Αυτές οι προκαταρκτικές ακροάσεις συνήθως γίνονται τις δύο ή τρεις πρώτες ημέρες μετά την άφιξη (του κατηγορούμενου), οπότε μπορούμε να αναμένουμε ότι θα γίνει αυτή την εβδομάδα».

«Ήταν ένας από τους φυγάδες που αναζητούσαμε εδώ και καιρό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βρίσκεται στη φυλακή μας», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Ads

Εν τω μεταξύ τη μεταφορά του Μλάντιτς στη Χάγη χαιρέτισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. «Χαιρετίζω τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για τη διεθνή δικαιοσύνη», τονίζει η κ. Αστον σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις μας», συνεχίζει, «είναι με αυτούς που υπέφεραν και έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ειδικά στη Σερβία-Ερζεγοβίνη».

Κατά την ίδια, η δίκη του Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα συμβάλει στο να λάμψει η αλήθεια και θα εκπληρώσει το καθήκον της δικαιοσύνης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.