Σε κατάσταση πολιορκίας με τη συνδρομή ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών βρίσκεται το Μπανί Ουαλίντ, μία από τις τελευταίες πόλεις στην έρημο της Λιβύης που ελέγχουν ακόμη οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι. οι εξεγερμένοι επελαύνουν από τρεις πλευρές και διατρανώνουν την αισιοδοξία τους πως η θα παραδοθεί χωρίς θύματα.- Εντοπίστηκε ο Καντάφι μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Ads

Δεν είναι όμως μόνο το Μπανί Ουαλίντ που αναμένεται να καταληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν επίσης πως είναι έτοιμες να μπουν στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι, ενώ η πίεση αυξάνεται και στη Σάμπχα.

Από την άλλη, το φως της δημοσιότητας είδαν και κάποιες αναφορές που κάνουν λόγο για κίνηση και δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Καντάφι προς το Μπανί Ουαλίντ, από το νότο. Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη ανέφερε πως τα μέλη της φυλής που διοικεί την πόλη εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν θα πάρουν το μέρος των εξεγερμένων ή όχι.

Άγνωστο παραμένει ακόμη πού βρίσκεται ο Λίβυος συνταγματάρχης ή οι γιοι του, και οι εικασίες δίνουν και παίρνουν: Στελέχη των αντικαθεστωτικών ανέφεραν πως είχαν πληροφορίες πως ο Σαΐφ Καντάφι, είχε διαφύγει στο Μπανί Ουαλίντ μετά την πτώση της Τρίπολης αλλά την εγκατέλειψε πριν από λίγες ημέρες.

Ads

Πριν από λίγα λεπτά ανταποκριτής της τηλεόρασης του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης έχουν εντοπίσει πού μπορεί να βρίσκεται ο ανατραπείς ηγέτης.

Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου στην Τρίπολη, Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάτζ, αλλά το Αλ Τζαζίρα δεν ανέφερε την τοποθεσία.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: “Όλες οι πλευρές μαζί στη συμφιλίωση”

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Κυριακή, σχετικά με τη θέση της Μόσχας για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, πως μέλη της απελθούσας κυβέρνησης της Λιβύης θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμφιλίωσης.

“Εκείνες οι πολιτικές, εθνοτικές και φυλετικές δυνάμεις που εκπροσώπησαν πρώην ηγέτες της κυβέρνησης της Λιβύης θα πρέπει χωρίς προϋποθέσεις να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνίες για όπλα, ενεργειακές και κατασκευαστικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ανατραπέντα ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν στη διάρκεια της μετάβασης της εξουσίας από το μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης.

Η Μόσχα έχει προσκαλέσει μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για να συζητήσουν τα ρωσικά συμβόλαια στη χώρα, η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και έξι μήνες, μια πρωτοβουλία που ο Λαβρόφ είπε ότι ελήφθη με κάποιο ενδιαφέρον.

“Τώρα υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο εκφράστηκε από εκροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, όσον αφορά την αποστολή εδώ εκείνων των μελών της δομής που είναι υπεύθυνοι για τις οικονομικές υποθέσεις”, είπε.

Ανησυχία του ΟΗΕ για την εξάπλωση των όπλων

Μιλώντας στο Ρόιτερς ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ίαν Μάρτιν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, υποδεικνύοντας στους νέους ηγέτες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία των εκλογών, αν θέλουν να οικοδομήσουν ένα δημοκρατικό καθεστώς, όπως υποσχέθηκαν.

“Η εξάπλωση όπλων είναι μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε ο Ίαν Μάρτιν σε μια επίσκεψη στην Τρίπολη. “Είναι ένα θέμα να μετακινηθούμε από την τωρινή κατάσταση όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με όπλα που μάχονται σε αυτή τη σύγκρουση, σε μια άλλη όπου υπάρχει μια μοναδική δύναμη δημόσιας ασφάλειας και το είδος ενός κανονικού κρατικού στρατού που δεν υπήρχε στη Λιβύη κατά το παρελθόν”, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο Ρόιτερς.

“Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις να προχωρήσει σε ένα δημοκρατικό δρόμο και έχει καταστήσει σαφές πως θα ήθελε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το θέμα και παρά το ότι οι εκλογές μπορεί να βρίσκονται λίγο μακριά, αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα ώστε να τηρήσουν την υπόσχεση που έχουν δώσει.”