Σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών κατέληξε η Γερμανία, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Βερολίνου να μειώσει τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που υποδέχεται, ζήτημα που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ενόψει και εκλογών.

Ads

Η άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον μεταναστών και προσφύγων μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως πολιτών της Συρίας και του Ιράκ, άνοιξε κι ανέδειξε βαθιά ρήγματα στο συντηρητικό κόμμα Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και συνεχίζει να κυριαρχεί στην εκστρατεία ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Μετά την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία, πάντως, θυμίζουμε ότι προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του ΟΗΕ διότι φέρεται να αμφισβητεί κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει στόχο να «καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και η παράνομη εμπορία ανθρώπων».

«Βάσει αυτής της συμφωνίας, προβλέπονται διάφορα μέτρα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν καλύτερο κλίμα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πρόσφυγες στην Αίγυπτο», ανέφερε ο Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων νωρίτερα. «Μαζί, θα συστήσουμε ένα κέντρο για την απασχόληση, τη μετανάστευση και την επανένταξη», πρόσθεσε ο ίδιος. Το κέντρο αυτό θα βρίσκεται στην Αίγυπτο, χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ads

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής τεσσάρων κρατών της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας – και τριών κρατών της Αφρικής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η Λιβύη, το Τσαντ κι ο Νίγηρας είναι όλες χώρες διέλευσης για τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σε μια συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, η Μέρκελ επέμεινε ότι δεν μετανιώνει για την απόφαση που είχε πάρει το 2015 να ανοίξει τα σύνορά της Γερμανίας και να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα την εμποδίσουν να συνεχίσει την προεκλογική της εκστρατεία διάφοροι εγκάθετοι.

Αναφερόταν στις αποδοκιμασίες εναντίον της σε μια πρόσφατη συγκέντρωση από οπαδούς του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) λόγω της στάσης της κατά την έναρξη της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Η συνάντηση του Παρισιού

Η συνάντηση του Παρισιού «μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους του του Τσαντ, του Νίγηρα, του Μαλί και της Λιβύης, τους οποίους υποδέχτηκε το πρωί στη Ρώμη.

Στις συζητήσεις του Παρισιού μετέχουν οι πρόεδροι του Τσαντ και του Νίγηρα, Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο και Μαχαμαντού Ισούφου, καθώς και ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην «καρδιά» της μεταναστευτικής οδού που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.

image

Από ευρωπαϊκής πλευράς το παρών στη συνάντηση αυτή δίνουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στόχος της συνάντηση είναι «να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη της Ευρώπης στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Λιβύη για τον έλεγχο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», τόνισε η γαλλική προεδρία.

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν εδώ και πολύ καιρό τρόπους για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Οι ιδέες που προτείνει το Παρίσι είναι να στηριχθούν οι χώρες της Αφρικής με τρεις τρόπους: πρώτον, να βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων τους με τη Λιβύη, δεύτερον να ενταθεί η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τρίτον να εξετάζονται επιτόπου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, πριν ξεκινήσουν οι μετανάστες τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο 14.000 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι σκοπεύει να ιδρύσει hotspot, κέντρα καταγραφής των μεταναστών, στη Λιβύη, τον Νίγηρα και το Τσαντ.

Ο Λίβυος ηγέτης αλ Σάρατζ, η κυβέρνηση του οποίου δεν ελέγχει παρά μόνο ένα τμήμα της χώρας, αναμένεται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις για να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη (είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ το 2011) ώστε να εξοπλίσει τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες.

Η Ιταλία

Από τις αρχές του χρόνου η Ιταλία έχει δεχθεί σχεδόν 97 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της. Παρά το γεγονός όμως ότι ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τη Μεσόγειο έχει μειωθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες λόγω και της δράσης της λιβυκής ακτοφυλακής, η Ιταλία δεν παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια και αναλαμβάνει διαρκώς νέες πρωτοβουλίες.

Χθες η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με 14 δημάρχους της νότιας Λιβύης. Η Ρώμη θα προσφέρει οικονομική βοήθεια και σε αντάλλαγμα οι δήμαρχοι θα συνεργασθούν για να περιορισθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Εντατικοποίηση της συνεργασίας με τη Λιβύη

Από τη μεριά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι είναι βέβαιος ότι η νέα γραμμή, με ενίσχυση της λιβυκής ακτοφυλακής και όλο και στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης αποδίδει και όπως όλα δείχνουν προτίθεται να συνεχίσει να κινείται σε αυτό το μήκος κύματος.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, o αρμόδιο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στηρίζει τη λογική αυτή. Αναμένεται έτσι τώρα το θετικό μήνυμα της Γαλλίας, της Γερμανίας και Ισπανίας, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνόδου στο Παρίσι

Παράλληλα πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την διαπίστωση της Γερμανίας ότι «ο κανονισμός του Δουβλίνου» πρέπει να θεωρηθεί πλέον ξεπερασμένος. Το όλο θέμα τώρα είναι να αποφασιστεί πως μπορεί να αλλάξει, ει δυνατόν χωρίς να μετατεθεί η όλη υπόθεση και πάλι στις καλένδες.

Ιταλική κυβέρνηση: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης

Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνιζητά από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία να στηρίξουν και επίσημα τον κώδικα δεοντολογίας που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ των άλλων, και την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη  των ΜΚΟ.

Πρόκειται για έναν κώδικα, ο οποίος προκάλεσε και σειρά αρνητικών αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων, οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» αποφάσισαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας, όπως τόνισαν, και της αρνητικής στάσης της λιβυκής ακτοφυλακής.

Αυτό που επιδιώκει πάντως η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι να γίνει σαφές και σήμερα με κάθε τρόπο ότι το μεταναστευτικό αποτελεί και εμπράκτως πρόβλημα προς επίλυση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle