Επικρίσεις από την απερχόμενη επικεφαλής του τμήματος οικονομικού ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών δέχτηκε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν σε εμπιστευτικό σημείωμά της, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της Washington Post.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Σουηδή Ινγκα-Μπριτ Αχλένιους, η οποία ήταν γενική γραμματέας της Υπηρεσίας Εσωτερικής Εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών μέχρι την περασμένη εβδομάδα, έγραψε στην τελική αναφορά της ότι ο Μπαν είχε αναμειχθεί στις προσπάθειές της να πατάξει τη διαφθορά εμποδίζοντάς την να προσλάβει προσωπικό και διενεργώντας δικές του εσωτερικές έρευνες.

«Οι πράξεις σας δεν είναι απλώς ελεεινές, αλλά και ιδιαίτερα κατακριτέες…Οι πράξεις σας είναι άνευ προηγουμένου και κατά τη γνώμη μου σας εκθέτουν υπερβολικά» γράφει η Αχλένιους σε 50σέλιδη αναφορά της προς τον Μπαν.

«Λυπούμαι, αλλά η γραμματεία σήμερα είναι σε διαδικασία σήψης» προσθέτει η ίδια.

Ads

Ο προσωπάρχης του Μπαν, Βιγιάι Ναμπιάρ, δήλωσε στην εφημερίδα με γραπτή του απάντηση ότι «πολλά σχετικά γεγονότα δεν αναφέρθηκαν ή παρουσιάστηκαν στρεβλά» από την Αχλένιους.

Ο Μπαν εξελέγη γ.γ. του ΟΗΕ το 2007 μετά από το σκάνδαλο για εκτεταμένη διαφθορά στη διοίκηση του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών «Πετράλαιο αντί Τροφίμων» στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσέιν.