Εντολή στην αστυνομία να διαλύσει τις καθιστικές διαμαρτυρίες των ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι έδωσε η κυβέρνηση του Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουϊ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Ads

Το υπουργικό συμβούλιο δεσμεύθηκε να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «τη βία η οποία απορρέει από τις καθιστικές διαμαρτυρίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», χαρακτηρίζοντάς τες απειλή για την εθνική ασφάλεια η οποία «δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή».
 
«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τους συγκεκριμένους κινδύνους και να θέσει ένα τέρμα σε αυτούς», αναφέρεται σε δήλωση η οποία μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή τηλεόραση.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έλαβε εξουσιοδότηση να πράξει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αντιμετωπίσει τις εκδηλώσεις των ισλαμιστών εντός των ορίων του νόμου.

Μετά την ανακοίνωση της νέας ηγεσίας για τις διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές συναθροίσεις. «Συνεχίζουμε να καλούμε την προσωρινή κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές συναθροίσεις», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρί Χαρφ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
 
«Σε αυτές περιλαμβάνονται προφανώς οι καθιστικές διαμαρτυρίες», πρόσθεσε.
 
Στο Κάιρο ο Βεστερβέλε
 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε αναχωρεί την Τετάρτη για το Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σκοπεύοντας να ζητήσει την «γρήγορη επιστροφή» της Αιγύπτου στη δημοκρατία.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο κ. Βεστερβέλε σκοπεύει να πιέσει τους συνομιλητές του ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων.
 
Η επίσκεψη Βεστερβέλε πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία βρισκόταν στο Κάιρο το τελευταίο τριήμερο.
 
«Το πιο σημαντικό μήνυμα το οποίο θα προωθήσει ο γερμανός υπουργός είναι ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν και θα αποκηρύξουν τη βία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.
 
Ο κ. Βεστερβέλε αναμένεται αργά το βράδυ της Τετάρτης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ναμπίλ Φάχμι, αλλά και με εκπροσώπους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι. Στο πρόγραμμά του πάντως δεν προβλέπεται συνάντηση και με τον ίδιο τον Μόρσι.
 
Η Γερμανία έχει διευκρινίσει ότι η συνέχεια της παροχής οικονομικής βοήθειάς προς την Αίγυπτο θα εξαρτηθεί από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αραβική χώρα.