Έντεκα προσωπικότητες τιμημένες με το Νόμπελ Ειρήνης ζήτησαν από το Μεξικό την απελευθέρωση δώδεκα κρατουμένων, οι οποίοι καταδικάστηκαν το 2006 σε 30 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, μετά τη σύλληψη τους στη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επέμβασης στο χωριό Ατένκο. Όπως τονίζουν στην επιστολή τους οι Νομπελίστες πρόκειται για «πολιτικούς κρατούμενους».

Ads

Το 2006, βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο χωρίο Ατένκο του Μεξικό, μικροέμποροι που πουλούσαν την πραμάτεια τους παράνομα σε μια αγορά λουλουδιών, αντιστάθηκαν στην αστυνομική εντολή να φύγουν από το σημείο. Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική επέμβαση, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν πάνω από 200 άτομα ενώ υπήρξαν και 2 νεκροί. Επίσης, 50 γυναίκες κατέθεσαν αγωγή στην οποία ανέφεραν ότι βιάστηκαν από αστυνομικούς στη διάρκεια της επέμβασης που έγινε στις 3 και 4 Μαίου του 2006 στο χωριό Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο. Ο μεγαλύτερος όγκος συλλήψεων έγινε αφότου 11 αστυνομικοί πιάστηκαν όμηροι από τους χωρικούς και ξυλοκοπήθηκαν.

Οι Νομπελίστες ζητούν από τον μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλντερον να απελευθερώσει τους 12 πολιτικούς κρατούμενους, ενώ απαιτούν να γίνει σοβαρή και σε βάθος έρευνα για τις καταγγελίες των χωρικών για εκείνη την αστυνομική επέμβαση. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «οι κρατούμενοι χωρικοί βασανίστηκαν σκληρά μετά την σύλληψή τους που έγινε χωρίς ένταλμα και καταδικάστηκαν χωρίς αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο ξυλοκόπημα των αστυνομικών».

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αναγνώρισε το 2009 ότι κατά τα επεισόδια στο Ατένκο παραβιάστηκαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα εκ μέρους των οργάνων της τάξης, αλλά η αναγνώρισή αυτή δεν είχε καμία συνέχεια μέχρι τώρα.

Ads

Η επιστολή υπογράφεται μεταξύ άλλων από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, τον πρωην πρόεδρο της Νότια Αφρικής ντε Κλερκ, την αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ριγκομπέρτα Μανσού, τον Αμερικανό συγγραφέα ρουμανικής καταγωγής Ελί Βιζέλ και τον Κενυάτη οικολόγο Ουανγκάρι Μαατάι.