Ads

Το καθεστώς Καντάφι συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές με αυξανόμενη ένταση εναντίον στρατηγική σημασίας πόλεων, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα αρχίζει να μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο γγ. του ΝΑΤΟ απέκλεισε πάντως εκ νέου το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης χωρίς προηγούμενη εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. O Μουαμάρ Καντάφι φέρεται να πρότεινε στους αντικαθεστωτικούς να προσέλθουν σε διάλογο με αντικείμενο την υπό όρους παραίτησή του κάτι το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε, καθώς οι αντιφρονούντες τον κατηγορούν πλέον για σφαγή του λαού της Λιβύης. Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί δίνουν διορία 72 ωρών στον Καντάφι για να αποχωρήσει από την εξουσία.

Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι δεν θα διώξουν δικαστικά το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για τα εγκλήματα που, όπως λένε, έχει διαπράξει, αν αποχωρήσει από την εξουσία μέσα στις επόμενες 72 ώρες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.

«Αν φύγει από τη Λιβύη αμέσως, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, και σταματήσει τους βομβαρδισμούς, εμείς ως Λίβυοι δεν θα επιδιώξουμε την δικαστική του δίωξη», δήλωσε ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Καντάφι που έχει συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Επέμβαση του ΝΑΤΟ… μετά από σχετική εντολή

«Τυχόν επέμβαση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετική εντολή, το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», είπε ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν μιλώντας χθες το βράδυ στη γερμανική κρατική τηλεόραση. «Το ΝΑΤΟ διαθέτει τα κατάλληλα μέσα. (…) Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε. Το θέμα θα συζητήσουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Ads

Την ίδια προϋπόθεση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θέτει και ο Αραβικός Σύνδεσμος. «Δεν στηρίζουμε τη λήψη τέτοιων μέτρων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Χεσάμ Γιουσέφ μιλώντας προς το πρακτορείο ΑΡ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα στηρίξει τυχόν μονομερή δράση, αλλά ούτε και την έξωθεν ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Προηγουμένως εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ο γγ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε πει προς τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ ότι οι 22 χώρες-μέλη του συνδέσμου στηρίζουν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη. «Βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών που ζητούν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού και ζητάμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα αυτό», τόνισε ο Ιχσάνογλου, μετά την έκτακτη σύνοδο του ΟΙΔ με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Ο ίδιος πάντως επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, θέση που είχε ήδη διατυπώσει την 1η Μαρτίου στη Γενεύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Τρεις αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν χθες εναντίον του στρατηγικής σημασίας λιμανιού του Ρας Λανούφ, το οποίο κατελήφθη την Παρασκευή από τις δυνάμεις της εξέγερσης, όπου οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, σύμφωνα με απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στη Μισράτα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούσαν επιθέσεις με βαρέα όπλα πυροβολικού καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας εναντίον της πόλης, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απάντησαν και απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι.

Την ώρα που συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές ο Μουαμάρ Καντάφι πρότεινε στους αντικαθεστωτικούς να προσέλθουν σε διάλογο με αντικείμενο την υπό όρους παραίτησή του, σύμφωνα με το al Jazeera. Ωστόσο η προσφορά του απορρίφθηκε, καθώς οι αντιφρονούντες τον κατηγορούν για σφαγή του λαού του. Την είδηση διαψεύδει πάντως η Τρίπολη.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων ύψους εκατομμυρίων 160 δολαρίων προς αρωγήν των θυμάτων των συγκρούσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε αναφέρει ήδη στις 25 Φεβρουαρίου το Νοέμβριο των 1.000 νεκρών.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου από το καθεστώς Καντάφι. Το παρακάτω βίντεο εμφανίζει αξιωματούχους του στρατού που φέρονται να εκτελέστηκαν από το καθεστώς επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν κατά των διαδηλωτών.

Το Σουδάν παίρνει πίσω τον τίτλο του Καντάφι

Το πανεπιστήμιο του Χαρτούμ κατήγγειλε σήμερα τη χρήση βίας του λιβυκού καθεστώτος εναντίον των αμάχων και ανακοίνωσε ότι αίρει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα που είχε απονείμει στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. «Το Συμβούλιο του πανεπιστημίου του Χαρτούμ αποφάσισε, κατά τη συνεδρίασή του στις 7 Μαρτίου, να άρει το τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα που είχε δοθεί στον Καντάφι, καταδικάζοντας τις ενέργειες του καθεστώτος εναντίον των αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το διδακτορικό δίπλωμα δόθηκε το 1996 στον Λίβυο ηγέτη.

ΟΠΕΚ: Συζητήσεις για πιθανή αύξηση της παραγωγής

Διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά πετρελαίου εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη διεξάγουν τα μέλη του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ. «Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις σχετικά με μια πιθανή αύξηση της παραγωγής», απάντησε ο Σεΐχης Αχμάντ Αμπντάλα Αλ-Σάμπαχ, ερωτηθείς εάν ο ΟΠΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την παραγωγή του.

Ο αξιωματούχος του ΟΠΕΚ δεν έδωσε πάντως χρονοδιάγραμμα για μια πιθανή απόφαση αύξησης της παραγωγής. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα το πρωί, έπειτα από τη συνεχή άνοδο των τελευταίων ημερών, μετά τη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Ντέιλι, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα στρατηγικά τους αποθέματα.