Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά  εβδομάδων υποχώρησε την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία πλήρωσε το υψηλότερο, από το 1997, επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, από την οποία άντλησε συνολικά 8 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της χθεσινής μίνι Συνόδου Κορυφής των ηγετών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επιδόθηκαν σε θεωρητικές δεσμεύσεις για η σωτηρία του ευρώ, την ώρα που η κρίση χρέους αγγίζει πλέον και τον πυρήνα της ΕΕ. Αυξάνονται εν τω μεταξύ, όσοι εκτιμούν ότι το ευρώ οδεύει προς κατάρρευση. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Economist. Την ίδια ώρα, οι βρετανικές τράπεζες, καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που υπάρξει μια μη συντεταγμένη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Ads

 

Το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997 πλήρωσε η Ιταλία

Το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997 πλήρωσε την Παρασκευή η Ιταλία, στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, από την οποία άντλησε συνολικά 8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σκαρφαλώνει στο 7,33%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ομαλή αποπληρωμή του ιταλικού κρατικού χρέους, αφού μέσα στο 2012 η χώρα σχεδιάζει να δανειστεί, μέσω ομολόγων και εντόκων γραμματίων, το ποσό-μαμούθ των 440 δισ. ευρώ.

Ads

Το επιτόκιο που πλήρωσε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερο ακόμα και απ’ αυτό της Ελλάδας. Η Ελλάδα είχε πληρώσει επιτόκιο 4,89% στα εξάμηνα γραμμάτια της δημοπρασίας της 8ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι εν πολλοίς το επιτόκιο που δίνει το Ελληνικό Δημόσιο στα έντοκα γραμμάτια είναι πλασματικό.

Η Ισπανία, την περασμένη Τρίτη, πλήρωσε 5,227% για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάρια.

Ευρώ… φωτιά

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων υποχώρησε την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα επιδεινωθεί περαιτέρω και αναζητούν «ασφαλή καταφύγια». Αυτόν τον μήνα έχουν εξανεμιστεί από τις διεθνείς αγορές πάνω από 4 τρισ. δολάρια, καθώς η ραγδαία αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού υπονομεύει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά την αποτυχία στη δημοπρασία γερμανικών τίτλων την Τετάρτη, η οποία ενέτεινε τους φόβους σχετικά με την πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,34% και διαμορφώνεται στα 1,3301 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 102,910 γεν, στο 0,8593 με τη στερλίνα και στο 1,2268 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,31% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 77,370 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5475 με τη στερλίνα και στο 0,9227 με το ελβετικό φράγκο.

Θεωρητικές δεσμεύσεις

Εν τω μεταξύ, σε θεωρητικές δεσμεύσεις για τη σωτηρία του ευρώ και τη στήριξη της Ιταλίας περιορίστηκαν μετά το πέρας της σημερινης συνόδου στο Στρασβούργο, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, αποφεύγοντας για άλλη να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα καυτά ζητήματα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά σταθερή στις θέσεις της, απορρίπτοντας την ιδέα του ευρωομολόγου και ξεκαθαρίζοντας πως αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ δεν θα σχετίζονται με την ΕΚΤ, η οποία παραμένει ανεξάρτητη. Ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε απλώς στο να συμφωνήσει μαζί της.

Παρίσι και Βερολίνο τόνισαν ότι θα υποβάλλουν, τις αμέσως επόμενες ημέρες, συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ, όσο και για την βελτίωση της διακυβέρνησης στις χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η Άγκελα Μέρκελ, οι τροποποιήσεις των Συνθηκών της ΕΕ δεν θ’ αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι και οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν στο ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαφωνία υπήρξε όμως και για το ζήτημα των ευρωομολόγων μεταξύ Σαρκοζί και Μόντι από την μία πλευρά και Άγκελας Μέρκελ από την άλλη. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε «πως δεν είναι απαραίτητα», επισημαίνοντας ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει.

Economist: Το ευρώ οδεύει προς κατάρρευση

Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευση του, εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν. Παράλληλα, ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες «ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις».

Έχοντας στο εξώφυλλο ένα ευρώ που πέφτει σαν φλεγόμενος μετεωρίτης, ο Economist εκτιμά πως η κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη αυτή του 2008-2009, χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών, σπάσιμο της Ευρωζώνης στα δύο απειλώντας ακόμα και την ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το άρθρο επισημαίνει ότι οι πιθανότητες για μία ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται με ταχύτητα, επισημαίνει ο Economist.

Σχέδιο για την περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης εξετάζει το «Σίτυ»

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που υπάρξει μία μη συντεταγμένη διάσπαση της Ευρωζώνης ή η έξοδος κάποιων χωρών από αυτή, καταρτίζουν οι βρετανικές τράπεζες σύμφωνα με τον ‘Αντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος της χώρας (Financial Services Authority, FSA).

Ο κ. Μπέιλι δήλωσε ότι οι βρετανικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να κάνουν προβλέψεις για τα χειρότερα ενδεχόμενα. «Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε και δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό το μέτωπο» δήλωσε χθες σε ένα συνέδριο, προσθέτοντας: «Όπως θα αναμένατε, ως εποπτική αρχή είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε τις τράπεζες να σχεδιάζουν για όλες τις μη ελεγχόμενες συνέπειες της κρίσης της Ευρωζώνης. Η καλή διαχείριση του κινδύνου σημαίνει προγραμματισμό για μη πιθανά αλλά σοβαρά σενάρια και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την προοπτική μίας μη συντεταγμένης εξόδου κάποιων χωρών από την Ευρωζώνη. Δεν εκφράζω άποψη, αν αυτό θα συμβεί, αλλά θα πρέπει να είναι μέσα στη σφαίρα του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης».