Εντείνεται η ανησυχία εντός και εκτός Ιαπωνίας με τον Ιάπωνα υπουργό να δηλώνει σήμερα ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα παραμένει «απρόβλεπτη» καθώς τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται. Οι ιαπωνικές αρχές φοβούνται πλέον ότι η ραδιενέργεια μπορεί να περάσει στο περιβάλλον μετά τον εντοπισμό ραδιενέργειας στο νερό έξω από τον αντιδραστήρα 2, ενώ ανιχνεύθηκε και πλουτώνιο. Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν πάνω από την Ν. Κορέα και την Κίνα.

Ads

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε σήμερα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε κατάσταση υψίστου συναγερμού» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Πιθανή η κρατικοποίηση της Τepco

Στο μεταξύ Ιάπωνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι πιθανώς να ζητηθεί κρατική οικονομική βοήθεια από την εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), τον φορέα εκμετάλλευσης την κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας. «Επειδή η χώρα προωθούσε την πυρηνική ενέργεια, ως πολιτική της, είναι απαραίτητο η χώρα να αναλάβει εν τέλει την ευθύνη» φέρεται ότι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Κοϊσίρο Γκέμπα, υφυπουργός αρμόδιος για την εθνική πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κyodo. Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της εθνικοποίησης της εταιρείας, όπως ορισμένοι παρατηρητές έχουν εικάσει, ή κάποιου άλλου μηχανισμού στήριξης.

Ads

Ραδιενεργό ιώδιο πάνω από Κίνα και Ν. Κορέα

Σύμφωνα με το Κορεατικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας ίχνη ραδιενεργού ιωδίου που μάλλον προέρχονται από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Σεούλ και από άλλα τμήματα της χώρας. Επίσης, διαπιστώθηκαν χαμηλές συγκεντρώσεις του ραδιενεργού στοιχείου Ξένου-133 στα βορειο-ανατολικά της Νότιας Κορέας. Προς το παρόν οι συγκεντρώσεις του ιωδίου που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ χαμηλές και δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Επιπλέον ίχνη ραδιενεργού ιωδίου από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Ιαπωνίας Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, αλλά δεν υπάρχει καμία απειλή για την υγεία, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της χώρας. Ειδικότερα, οκιμές του αέρα στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας, από το Σάββατο έως και την Τρίτη, εντόπισαν ίχνη ιωδίου-131, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της περιοχής, Μπόρις Μπουλάι. «Η συγκέντρωσή του είναι πάνω από 100 φορές χαμηλότερη από το αποδεκτό επίπεδο, και ως εκ τούτου δεν αντιπροσωπεύει απειλή για την υγεία των ανθρώπων» προσθέτει η ίδια πηγή.

Ανησυχία και στις ΗΠΑ για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Έρευνα για τη δυνατότητα των αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων να αντεπεξέλθουν σε πιθανά προβλήματα παρόμοια με αυτά που εμφανίστηκαν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει η εποπτική Αρχή των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η NRC, η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν οι 104 αντιδραστήρες που λειτουργούν στο έδαφος των ΗΠΑ έχουν επαρκή συστήματα παροχής ενέργειας για να κρατήσουν χαμηλά την θερμοκρασία στον πυρήνα του αντιδραστήρα σε περίπτωση απώλειας της ενέργειας.

Οι προσομοιώσεις της NRC έδειξαν ότι ένα ξαφνικό καταστροφικό γεγονός (σεισμός, πυρκαγιά ή πλημμύρα) θα έβγαζε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης σε ένα αντιδραστήρα. Αυτό θα οδηγούσε σε πιθανή τήξη στον πυρήνα και σε διαρροή ραδιενέργειας, ακόμα και σε μία μόλις ημέρα. Οι πιθανότητες όμως για αυτό το σενάριο είναι πολύ μικρές. Πάντως, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της NRC, είναι νωρίς για να αξιολογηθεί αν οι αντιδραστήρες θα χρειαστούν επιπλέον ενέργεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συμμαχία χωρών αντίθετων στη χρήση πυρηνικής ενέργειας προτείνει ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος

Διεθνή διάσκεψη με στόχο ενός είδους «συμμαχία» χωρών που αντιτίθενται στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όπως η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Μάλτα, θα συγκληθεί στη Βιέννη τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος Νικολάους Μπερλάκοβιτς.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο της Αυστρίας, ο Ν. Μπερλάκοβιτς ανέφερε πως από μια τέτοια “συμμαχία” προσδοκά ότι θα ενισχυθεί η φωνή της Αυστρίας στην αντιπυρηνική προσπάθειά της μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία.