Άγνωστο παραμένει το ύψος κου κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Κύπρο, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε κάποιο αποτέλεσμα. Η κυπριακή διάσωση αποτελεί θετική εξέλιξη, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank. Πέραν των εξελίξεων επί του κουρέματος των καταθέσεων, στη Λευκωσία ανοίγει γραφείο ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία, ενώ ο Ντερβίς Έρογλου επανέφερε το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, προτείνοντας παράλληλα διοχεύτεση του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω τουρκικού αγωγου.

Ads

Εκτός από το κούρεμα κατά 37,5%, το οποίο έχει ήδη κλείσει, υπάρχει κενό στο τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο  22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.
 
Σενάρια ότι θα απαιτηθεί συνολικό ποσοστό κουρέματος πάνω από 50% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή.
 
Ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί, εάν είναι δυνατόν, έως τη Δευτέρα.
 
Γραφείο στη Λευκωσία ανοίγει ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία

Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ, η οποία έχει εξασφαλίσει άδεια διαχείρισης σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να ανοίξει γραφείο στη Λευκωσία. Η εταιρεία ενημέρωσε ήδη για τις προθέσεις της το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) και για την έναρξη ερευνών για σεισμογραφικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, δήλωσε ότι οι Ιταλοί έχουν ήδη προβεί σε επαφές στη Λεμεσό για εταιρείες, που θα τους βοηθήσουν στις έρευνες. Παράλληλα τόνισε ότι η ιδανική λύση για την Κύπρο είναι η δημιουργία του τερματικού, ενώ χαρακτήρισε λάθος επιλογή τον αγωγό, που θα περνά από την Τουρκία.
 
Επικεφαλής Bundesbank: Θετική εξέλιξη η κυπριακή διάσωση

Ads

Η κυπριακή διάσωση αποτελεί θετική εξέλιξη, θα συντελέσει ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα και δεν συνιστά μοντέλο δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γενς Βάιντμαν προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο νησί έχει σταθεροποιηθεί. Το εγχείρημα της Κύπρου καταδεικνύει ότι η εκκαθάριση των τραπεζών μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά τις δυσκολίες, σημείωσε.

«Ήταν σημαντικό ότι εκείνοι που έφεραν την ευθύνη που προκάλεσαν μπελάδες στις τράπεζες ανέλαβαν κάποιο κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Κύπρος ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk

Έρογλου: Επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού
 
Επανέναρξη των συνομιλιών το αργότερο το Μάιο για συνολική επίλυση του Κυπριακού ζήτησε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή Κύπρου» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η νέα προσπάθεια δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Ο Ντερβίς Έρογλου εκτιμά ότι με το Νίκο Αναστασιάδη μπορεί ευκολότερα να καταλήξει σε λύση στο Κυπριακό και αναγνωρίζει στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τη βούληση για κάτι τέτοιο. 

Έθεσε ακόμη στο τραπέζι την πρόταση της Άγκυρας για διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού από την Τουρκία, ακόμη και με άλυτο το Κυπριακό.