Στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν τα οδοφράγματα που έστησαν χθες οι Σέρβοι κάτοικοι, αντιδρώντας στις αναγγελίες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων προς τη Σερβία. Μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, το Σ.Α. του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα της Σερβίας και της Ρωσίας.

Ads

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε, προ ημερών, ότι στις 16 Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου θα επιβάλουν την κρατική κυριαρχία στους μεθοριακούς σταθμούς Γιάρινιε και Μπίρνιακ, τοποθετώντας αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλβανικής εθνότητας.

Ο σερβικός πληθυσμός, αντιδρώντας, έστησε οδοφράγματα σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα σύνορα με τη Σερβία. Χθες βράδυ, έκλεισε και η κεντρική γέφυρα στην πόλη Μιτρόβιτσα που ενώνει το νότιο, αλβανικό, με το βόρειο, σερβικό, τμήμα της πόλης. Στο μέσον της γέφυρας, Σέρβοι έριξαν δύο φορτηγά χαλίκι, εμποδίζοντας έτσι και τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR). Την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο θα εξετάσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως, ύστερα από αίτημα της Ρωσίας και της Σερβίας.

 

Συνεδριάζει το Σ.Α. για την κρίση

 

Στο μεταξύ, το Σ.Α. του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα της Σερβίας και της Ρωσίας. Η διεξαγωγή της συνεδρίασης αποφασίστηκε χθες το βράδυ, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επιμονή δυτικών χωρών.

Ads

 

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Σερβία απέστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζητώντας τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί εκ νέου η χρήση βίας από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με τον Γέρεμιτς, το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς αποστολές στο Κόσοβο, που δρουν σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR), η πολιτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην περιοχή. «Σε περίπτωση που απειληθεί η σταθερότητα και υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ως αποτέλεσμα της αναγγελίας των αρχών της Πρίστινας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η ευθύνη θα είναι στο προαύλιο εκείνων που έχουν εντολή να εμποδίσουν τέτοια βήματα κι αυτοί είναι πρώτα απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Γέρεμιτς.