Ένοχο για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης έκρινε γαλλικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, σε υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισίων.

Ads

 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, αντιμετώπιζε κατηγορίες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος για τη χρηματοδότηση του πολιτικού κόμματός του μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού μεταξύ 1977 και 1995.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην Γάλλο πρόεδρο σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή. Η εισαγγελία του Παρισιού είχε, πάντως, ζητήσει την απαλλαγή του Ζακ Σιράκ από τις κατηγορίες, όπως επίσης και άλλων εννέα ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ads

Η υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας έχει δύο πτυχές: η μία αφορά στη δημαρχία των Παρισίων και 21 πλασματικούς υπαλλήλους, ενώ η δεύτερη τη Ναντέρ (κοντά στο Παρίσι) και αφορά επτά θέσεις υπαλλήλων που κατείχαν μόνιμα στελέχη του κόμματος RPR του Σιράκ και προδρόμου του σημερινού κόμματος UMP του Νικολά Σαρκοζί. Για τη δεύτερη περίπτωση είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί το 2004 ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών, Αλαίν Ζιπέ, ενώ ο Σιράκ τότε καλυπτόταν από την προεδρική ασυλία.

Ο 79χρονος σήμερα Ζακ Σιράκ δεν παρέστη στη δίκη καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς του, πάσχει από σοβαρή απώλεια μνήμης. Πρόκειται για τον πρώτο πρώην αρχηγό του γαλλικού κράτους που παραπέμπεται σε δίκη και καταδικάζεται, από την εποχή του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.