«Ποινικά υπεύθυνο» έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε τον πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στη Σιέρα Λεόνε (1991-2011). Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη από τη διεθνή δικαιοσύνη ενός Αφρικανού ηγέτη.
 

Ads

«Το δικαστήριο σας κρίνει ένοχο για συνέργεια και υποκίνηση στα ακόλουθα εγκλήματα», δήλωσε ο δικαστής Ρίτσαρντ Λάσικ προτού απαριθμήσει τις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του Τέιλορ, ανάμεσά τους βιασμοί, δολοφονίες και ωμότητες.
 
Λίγο νωρίτερα, ο Λάσικ είχε ανακοινώσει ότι ο 64χρονος Τέιλορ είναι «ποινικά υπεύθυνος» για δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα και λεηλασίες που διαπράχθηκαν από τον Νοέμβριο 1996 μέχρι τον Ιανουάριο 2002 κατά τον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής στη Λιβερία Σιέρα Λεόνε.
 
Η ποινή του πρώην προέδρου της Λιβερίας «θα ανακοινωθεί στις 30 Μαΐου στις 11:00» (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο δικαστής.
 
Ο Τέιλορ αναμένεται να εκτίσει την ποινή του στη Βρετανία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Η ανάγνωση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου ξεκίνησε στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.
 
Ο Τέιλορ, που φορούσε ένα σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα, καθόταν πίσω από τους δικηγόρους του και κράτησε πολλές σημειώσεις. Η υπεράσπιση του πρώην προέδρου ανακοίνωσε ήδη ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου μεταδόθηκε απευθείας στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, στο Φρίταουν, πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, ενώ σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στη Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, όπου η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ηρεμία τους.
 
Πρόεδρος της Λιβερίας από το 1997 έως το 2003, ο Τσαρλς Τέιλορ κατηγορείται ότι συνέλαβε και εφάρμοσε ένα σχέδιο για να αποκτήσει τον έλεγχο της Σιέρα Λεόνε, χάρη σε μια εκστρατεία τρόμου, με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτεί τα διαμάντια της χώρας.
 
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Τσαρλς Τέιλορ πολέμησαν με τους αντάρτες της Σιέρα Λεόνε του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF), τους οποίους ο Τσαρλς Τέιλορ εφοδίαζε με όπλα και πυρομαχικά λαμβάνοντας διαμάντια ως αντάλλαγμα.
 
Ο Τέιλορ συνελήφθη στη Νιγηρία το 2006. Η δίκη του ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2007 και ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011. Ο τόπος διεξαγωγής της μεταφέρθηκε στη Χάγη, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θεώρησε ότι η παρουσία του στο Φρίταουν αποτελούσε «απειλή για την ειρήνη».
 
Οι δικαστές διάβασαν περισσότερες από 50.000 σελίδες μαρτυριών και εξέτασαν 1.520 στοιχεία.
 
Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε 94 μάρτυρες και η υπεράσπιση 21, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Τσαρλς Τέιλορ.
 
Το ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε έχει ήδη καταδικάσει στο Φρίταουν οκτώ κατηγορούμενους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σιέρα Λεόνε σε ποινές από 15 έως 52 χρόνια κάθειρξη.
 
ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζουν την καταδίκη
 
Η καταδίκη του Τσαρλς Τέιλορ είναι μια ισχυρή προειδοποίηση για τους άλλους ηγέτες που εμπλέκονται σε παρόμοια εγκλήματα, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Ο καιρός που οι τύραννοι και οι κατά συρροή δολοφόνοι μπορούσαν, ακόμη κι όταν είχαν απομακρυνθεί από την εξουσία, να αποσυρθούν και να ζήσουν μια πολυτελή ζωή σε μια άλλη χώρα έχει παρέλθει», δήλωσε η Πιλάι, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου «ιστορική στιγμή».
 
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και μια σοβαρή προειδοποίηση προς τους άλλους ηγέτες κρατών που διαπράττουν παρόμοια εγκλήματα ή σκέφτονται να το κάνουν», πρόσθεσε η Ύπατη Αρμοστής.
 
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η καταδίκη του Τσαρλς Τέιλορ είναι «ένα σημαντικό μήνυμα» κατά της ατιμωρησίας. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή απόφαση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους υψηλά ιστάμενους των κυβερνήσεων: όποια κι αν είναι τα καθήκοντά σας, θα παραπεμφθείτε στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που έχετε διαπράξει, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Σιέρα Λεόνε Αμπντουλάι Σέριφ.