Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για επικείμενη κατάρρευση της ευρωζώνης, καθώς η κρίση χρέους πλησιάζει απειλητικά τον πυρήνα της. «Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει», φτάνει να εκτιμά σήμερα άρθρο στους Financial Times, ενώ ο οίκος Moody’s προειδοποιεί εκ νέου ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών και υπογραμμίζει πως δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών. Από την πλευρά του, ο κεντρικός πυρήνας των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης φέρεται να ετοιμάζει να εκδώσει «ομόλογα ελίτ» για να δημιουργήσει ένα «τείχος προστασίας» από την περιφέρεια. Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, η συνάντηση κορυφής Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ads
«Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει» γράφουν οι Financial Times, υποστηρίζοντας πως, μετά τα crash- test Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά «σταμάτησε να λειτουργεί».
Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λύσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά. Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:
1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,
2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου
3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.
«Ομόλογα ελίτ» και διαψεύσεις
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA». Πρόκειται ουσιαστικά για διάψευση του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Die Welt που ανέφερε ότι η Γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ευρωομόλογα μαζί με άλλες πέντε χώρες που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».
«Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης “ομολόγων ελίτ ή AAA”», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Νωρίτερα, γερμανική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσεις στο Reuters ότι «δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να εκδώσει κοινά ευρωομόλογα μαζί με πέντε άλλες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Τα χρεόγραφα αυτά αναφέρονται στο δημοσίευμα ως «ομόλογα ελίτ» ή «ομόλογα ΑΑΑ». Η εφημερίδα, επικαλείται υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι άλλες πέντε χώρες θα ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με την Die Welt, τα κοινά αυτά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον δανεισμό των έξι αυτών χωρών, αλλά θα μπορούσαν επίσης, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο στόχος των ομολόγων αυτών θα ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ», καθώς και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο «τείχος προστασίας» προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, αναφέρει η εφημερίδα.
Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα κυμαινόταν μεταξύ 2% και 2,5% – ελαφρώς υψηλότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του ΑΑΑ δεν θα συμπεριληφθούν αρχικά στο σχέδιο.
Αντίθετος ο Γιούνκερ στην «τεχνητή διαίρεση της Ε.Ε.»
Κατηγορηματικά αντίθετος στις επιλογές που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ» εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μη μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17» μέλη της ευρωζώνης, ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
«Σε καιρό κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα των 27 και να μην δεχθούμε διαιρέσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες», δήλωσε από την πλευρά της η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν συνολικά σε όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. «Οι αλλαγές της συνθήκης θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ΕΕ, όχι μόνον για την ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις της συνθήκης δεν θα πρέπει να επηρεάζουν μόνον τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και όλες τις άλλες χώρες εξίσου», εξήγησε.
Αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα μιας έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν πιστεύω ότι θα κάναμε καλά αν αναζητούσαμε εργαλεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Ή θα έχουμε ρυθμίσεις σε συνολικό επίπεδο 27 (χωρών μελών), το οποίο είναι πάντα η καλύτερη λύση, ή θα βρούμε ειδικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά πάντα σε επίπεδο 27 χωρών», είπε.
Moody’s: Απειλείται το αξιόχρεο όλων των χωρών της ευρωζώνης
Η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ο οίκος σημειώνει επιπλέον ότι η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών (μαζί με το ελληνικό PSI) χωρών της ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.
Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι μία σειρά από χρεοκοπίες θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένα ή περισσότερα μέλη της ευρωζώνης, όχι μόνο να κηρύξουν στάση πληρωμών, αλλά και να αποχωρήσουν από το ευρώ. Ένα τέτοιο σενάριο (πολλαπλών εξόδων από το ευρώ) -με άλλα λόγια η αποδόμηση του ευρώ- θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ε.Ε., προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
Η νέα έκθεση της Moody’s σημειώνει ότι, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων στις αρχές της ευρωζώνης να ενεργήσουν γρήγορα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, αυξάνονται επίσης τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.
Ενώ η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της κατέχει τεράστια οικονομική δύναμη, θεσμικές αδυναμίες εξακολουθούν να εμποδίζουν την επίλυση της κρίσης, επιβαρύνοντας τις αξιολογήσεις. Στο πλαίσιο της πολιτικής, επισημαίνεται, η ζώνη του ευρώ πλησιάζει ένα σταυροδρόμι, που οδηγεί είτε σε στενότερη ολοκλήρωση ή σε μεγαλύτερο κατακερματισμό.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει επίσης ότι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης θα ανακύψει μόνο μετά από μία σειρά από σοκ, που ενδέχεται να οδηγήσουν στο να χάσουν την προσβαση τους στις αγορές περισσότερες χώρες για μια μεγαλύτερη περίοδο, καθιστώντας αναγκαία την προσφυγή τους σε ένα πρόγραμμα στήριξης.
Περίπου 2 δισ. ευρώ άντλησε το Βέλγιο
Στο μεταξύ, το Βέλγιο άντλησε περίπου 2,005 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την τελευταία δημοπρασία ομολόγων του έτους, με επιτόκιο ωστόσο σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία που είχε κάνει, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική υπηρεσία διαχείρισης του χρέους. Το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογά του έφτασε το 5,65% έναντι 4,37% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία στις 31 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η ίδια υπηρεσία.
Συνάντηση στο Λευκό Οίκο
Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, η συνάντηση Κορυφής Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Από ευρωπαϊκής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας ΚΕΠΠΑ, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το παρών έδωσε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.
Στη σημερινή συνάντηση, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε τη βούληση των ΗΠΑ να συνδράμουν την Ευρώπη στην επίλυση της κρίσης χρέους και χαρακτήρισε μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ την ευρωπαϊκή κρίση, προσθέτοντας ότι η επίλυσή της είναι προς το συμφέρον της χώρας του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επισήμανε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση της Ευρωζώνης, τονίζοντας την ανάγκη ανάληψης δράσης από όλες τις χώρες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταρτίσουν ένα σχέδιο προκειμένου να αξιοποιήσουν τους οικονομικούς δεσμούς ΗΠΑ και Ε.Ε., ώστε να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων της διατλαντικής οικονομικής συνεργασίας για τη δημιουργία νέων ευκαιριών στην απασχόληση και την ανάπτυξη, ιδίως σε αναδυόμενους τομείς», ανέφεραν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ υπογράμμισε την ανάγκη να δράσει αποφασιστικά η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Η Ευρώπη έχει και τους πόρους και την ικανότητα να αντιμετωπίσει το θέμα και πρέπει να δράσει αποφασιστικά και οριστικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος», τόνισε ο Κάρνεϊ σε δηλώσεις του.
«Ένωση Σταθερότητας»
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη αναμένονται οι βασικές παράμετροι του «νέου Συμφώνου Σταθερότητας» που σχεδιάζουν από κοινού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να δώσει και όνομα στον πυρήνα των 8 έως 10 χωρών με τον οποίο το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει στο σχέδιο για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD δήλωσε: «Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα. Ο στόχος είναι οι χώρες – μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ’ αυτό».
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται.
Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ένωση Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για να ανακτήσουν οι χώρες την εμπιστοσύνη των αγορών. «Το σημαντικό για να πειστούν οι επενδυτές είναι το σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό όμως σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να πειθαρχήσουν τα δημοσιονομικά τους.
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Tagesspiegel, η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει τη στήριξη και της Ιταλίας, καθώς επίσης της Ολλανδίας και τη Φινλανδίας, ενώ οι συνομιλίες και με άλλες χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μέρκελ: Τα χρηματοπιστωτικά μέσα μας «δεν είναι απεριόριστα»
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι τα χρηματοπιστωτικά μέσα της Γερμανίας «δεν είναι απεριόριστα». «Κι εμείς έχουμε να μειώσουμε το χρέος μας», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου, «δεν έχουμε μια απεριόριστη χρηματοπιστωτική δύναμη κρούσης».
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να διεκδικεί μια χρηματοπιστωτική δύναμη κρούσης που δεν έχει», πρόσθεσε, καθώς οι αγορές θα έσπευδαν να την τιμωρήσουν γι’ αυτό.
«Είμαστε ισχυροί, αλλά δεν είμαστε μια απεριόριστη δύναμη», σημείωσε αναφερόμενος στην Ευρώπη και τη Γερμανία.
Οι εταίροι της Γερμανίας της ασκούν πιέσεις να εγκαταλείψει την άρνησή της για μια μαζική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και για την έκδοση ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους η οποία επεκτείνεται σχεδόν σε όλη την ευρωζώνη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >