Εντείνονται οι ανησυχίες για ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, καθώς τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του στην σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς.

Ads

Προειδοποίηση ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν στην περιοχή και ότι η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου έστειλε προς Ισραήλ και ΗΠΑ ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την ώρα που και οι Αμερικανοί ανησυχούν για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή λόγω της στάσης της Τεχεράνης.

«Προειδοποιώ το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συνεχίσουν τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου, τα πάντα μπορούν να συμβούν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή και η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά κατά την συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ.

Για να προσθέσει: «Δηλώνω ανοιχτά από εδώ ότι σήμερα η περιοχή έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Λάθη όπως η συνέχιση της γενοκτονίας και ο εκτοπισμός του λαού της Γάζας θα έχουν οδυνηρές συνέπειες τόσο για την περιοχή όσο και για όσους επιδιώκουν τον πόλεμο».

Ads

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν

Από τη μεριά του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Κυριακή (22/10).

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έλαβαν επίσης ενημέρωση την Κυριακή το πρωί από την ομάδα εθνικής ασφάλειάς τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο Πρόεδρος των Μικτών Επιτελείων Τσαρλς Μπράουν, ο Αρχηγός του Επιτελείου Τζεφ Ζιντς και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

 

ΗΠΑ: «Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε στρατιωτικά αν διευρυνθεί η σύγκρουση»

Νωρίτερα πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να δράσουν στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε οργάνωσης ή χώρας που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση.

Ο ίδιος ωστόσο δεν αναφέρθηκε ευθέως στο Ιράν ή τη Χεζμπολάχ, που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο ‘Οστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News: «Η συμβουλή μας είναι ‘μην το κάνετε’. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».

«Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε, σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο», προειδοποίησε περαιτέρω ο Όστιν.