Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κρίθηκε από το δικαστήριο της Καμπότζης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Kaing Guek Eav, κορυφαίο στέλεχος του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ. Ο 67χρονος Kaing Guek Eav, γνωστός και ως Duch (Ντουκ), είναι ο μοναδικός αξιωματούχος του αιματοβαμμένου καθεστώτος που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών, αν και η έδρα είχε ζητήσει την καταδίκη του για 40 χρόνια.

Ads

Έξω από το δικαστήριο όπου έλαβε χώρα η πολύκροτη δίκη είχε παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή ταραχών από το πλήθος των συγγενών των 14.000 θυμάτων του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ της Καμπότζης. Ως διευθυντής του κέντρου κράτησης και βασανισμού Tuol Sleng της πρωτεύουσας της χώρας, Πνομ Πενχ, ο Duch καταδικάσθηκε στην παραπάνω ποινή για το θάνατο τουλάχιστον 14.000 ανθρώπων εκεί πριν από τρεις δεκαετίες.

Ο Duch είναι ο μοναδικός ανώτατος αξιωματούχος του διαβόητου καθεστώτος που αναγνώρισε ευθύνες του στο δικαστήριο. Κατά τις ακροάσεις των τελευταίων 9 μηνών ζήτησε επανειλημμένα συγχώρεση για το ότι «παράβλεψε» τις δολοφονίες 14.000 πολιτών στο κέντρο βασανιστηρίων Tuol Sleng. Παρόλα αυτά, ο άλλοτε καθηγητής μαθηματικών ζήτησε από το δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος με το επιχείρημα ότι δεν ήταν βασικός αξιωματούχος της κυβέρνησης και ότι απλά «ακολουθούσε εντολές».

Το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, υπό την ηγεσία του «αδελφού νούμερο ένα» Pol Pot, εκκένωσε τις πόλεις της Καμπότζης κατά τα χρόνια 1975-1979, εξόρισε εκατομμύρια σε φάρμες εργασίας προκειμένου να «επιστρέψει η κοινωνία στο έτος μηδέν» και να «σφυρηλατηθεί μια μαρξιστική ουτοπία».

Ads

Στα περιβόητα «πεδία θανάτου» περίπου 2.000.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από την πείνα ή την υπερβολική εργασία προτού ανατραπεί το καθεστώς. Ο ηγέτης των Ερυθρών Χμερ Pol Pot πέθανε το 1998 αλλά άλλοι τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του παραμένουν υπό κράτηση και πρόκειται να δικαστούν μετά τον Duch.

Ο «αδερφός νούμερο δύο» Nuon Chea, ο και πρώην επικεφαλής του κράτους Khieu Samphan, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ieng Sary και η σύζυγός του και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ieng Thirith αναμένεται να δικαστούν το επόμενο έτος. Ο Duch συνελήφθη το 1999 όταν ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα εντοπίστηκε να εργάζεται για χριστιανική οργάνωση στην ζούγκλα.