Ανέλαβε την ευθύνη για «όλες τις διατεταγμένες πράξεις» κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος (1976-81), ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιδέλα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για «σχέδιο εξόντωσης των αντιπάλων του» και «σοβαρά βασανιστήρια, βασανιστήρια που οδήγησαν σε θανάτους και χαρακτηριστικές ανθρωποκτονίες».

Ads

«Αναλαμβάνω προσωπικά όλες τις στρατιωτικές ευθύνες μου για όλες τις πράξεις που εκτέλεσε ο στρατός της Αργεντινής κατά τη διάρκεια του εσωτερικού αυτού πολέμου, απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη όσους ήσαν υφιστάμενοί μου και περιορίσθηκαν στο να εκτελούν τις διαταγές μου», δήλωσε ο 84χρονος Βιδέλα, ενώπιον των δικαστών που διερευνούν την υπόθεση του θανάτου 32 πολιτικών κρατουμένων.

«Πάντοτε παραδέχθηκα τις ευθύνες μου για τις διαταγές που εξέδωσα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο μνημόνιο της εκτελεστικής εξουσίας του 1975, που διέτασσε την «εξουδετέρωση των δραστηριοτήτων ανατρεπτικών στοιχείων».

Συγκατηγορούμενος του Βιδέλα είναι και ο στρατηγός Λουσιάνο Μενέντες, ήδη καταδικασμένος σε ισόβια για άλλες δύο υποθέσεις. Ο αμετανότητος Μενέντες, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου, αλλά διατείνεται πως η Αργεντινή «είναι η μόνη χώρα που δικάζει τους νικηφόρους στρατιώτες της».

Ads

Ο πιστός καθολικός πρώην δικτάτορας, προτού αναλάβει την ηγεσία του πραξικοπήματος στις 24 Μαρτίου 1976 και καταλάβει την εξουσία στη χώρα έως το 1981, θεωρείτο μετριοπαθής. Υπό το καθεστώς του, όμως, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο Βιδέλα επέστρεψε εκ νέου στο δικαστήριο την Παρασκευή. Είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης το 1985, αλλά την καταδίκη του είχε ακυρώσει πέντε χρόνια αργότερα απονέμοντας του χάρη ο τότε πρόεδρος Κάρλος Μένεμ. Οι νόμοι περί αμνηστίας ανακλήθηκαν από την εθνοσυνέλευση το 2003 και η απονομή χάριτος στο Βιδέλα το 1990 κρίθηκε αντισυνταγματική το 2007. Η υπόθεση επανεκδικάζεται για πρώτη φορά μετά το 1985 και η εξέταση αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος του 2010. Περίπου εξήντα μάρτυρες θα εξεταστούν στην διάρκεια της δίκης.