Ενώ ο covid σαρώνει τα φτωχά έθνη, αποκλείοντάς τα από την άμεση πρόσβαση στα εμβόλια, τα εμβόλια αυτά δημιούργησαν τουλάχιστον 9 νέους δισεκατομμυριούχους, όπως αναφέρει η οργάνωση «The People’s Vaccine Alliance» («Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια»), η οποία ζητά να μπει ένα τέλος στις πατέντες των εμβολίων και στο μονοπωλιακό έλεγχο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ads

Σύμφωνα με την «The People’s Vaccine Alliance» – ένα δίκτυο οργανώσεων και ακτιβιστών που αγωνίζονται για τον τερματισμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των παντεντών για εμβόλια – από την έναρξη της πανδημίας οι 9 αυτοί νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν αποκτήσει μια περιουσία που αποτιμάται στα 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια  (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό που επαρκεί για τον πλήρη εμβολιασμό όλων των πολιτών στις φτωχότερες χώρες.

«Οι 9 νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν καθαρή περιουσία της τάξης των 15,8 δις ευρώ, ποσό αρκετό για να εμβολιαστούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι στις χώρες με χαμηλό εισόδημα» αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση και επισημαίνει ότι τα στοιχεία της βασίστηκαν στα δεδομένα της Λίστας του Forbes και προσθέτει: «Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που αποκτούν από το μονοπώλιο αυτών των εμβολίων πολλές φαρμακευτικές εταιρείες».

Στην κορυφή της λίστας με τους 9 νέους δισεκατομμυριούχους είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, και ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, όπως και οι συνιδρυτές της κινεζικής εταιρείας CanSino Biologics. Παράλληλα, η οργάνωση αναφέρει πως πέραν από αυτούς τους 9 νέους δισεκατομμυριούχους, άλλοι οκτώ ήδη δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 32,2 δις δολάρια χάρη στη διάθεση των εμβολίων.

Ads

«Τα αποτελεσματικά εμβόλια που έχουμε είναι χάρη σε τεράστια ποσά χρημάτων των φορολογουμένων, οπότε δεν είναι δίκαιο οι ιδιώτες να εξαργυρώνουν, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων αντιμετωπίζουν δεύτερο και τρίτο κύμα πανδημίας εντελώς απροστάτευτοι», δήλωσε η Heidi Chow, από την οργάνωση Global Justice Now (Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα).

«Είναι ένα κατηγορώ για τις προτεραιότητες ορισμένων κυβερνήσεων που επιτρέπουν σε ορισμένους ανθρώπους από φαρμακευτικές εταιρείες να γίνουν δισεκατομμυριούχοι λόγω των δημόσιων χρηματοδοτούμενων προσπαθειών για τον τερματισμό της πανδημίας» πρόσθεσε η Chow.

Η λίστα των νέων δισεκατομμυριούχων

  • Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Ugur Sahin, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech (4 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Timothy Springer, ανοσολόγος και ιδρυτής επενδυτής της Moderna ( 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Noubar Afeyan, πρόεδρος της Moderna (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Juan Lopez-Belmonte, πρόεδρος της ROVI (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Robert Langer, επιστήμονας και ιδρυτής επενδυτής στη Moderna (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Zhu Tao, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος στο CanSino Biologics (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Qiu Dongxu, συνιδρυτής και ανώτερος αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια)
  • Mao Huihua, συνιδρυτής και ανώτερος αντιπρόεδρος της CanSino Biologics (1 δισεκατομμύριο δολάρια)

Οι οκτώ άλλοι δισεκατομμυριούχοι που αύξησαν την περιουσία τους με «εκτεταμένες» επενδύσεις σε κατασκευαστές εμβολίων

  • Jiang Rensheng, επικεφαλής της Zhifei (από 7,6 σε 24,4 δισ.)
  • Cyrus Poonawall, ιδρυτής της Serum Institute of India (από 8,20 σε 12,7 δισ.)
  • Tse Ping, Sinopharm (από 7,30 σε 8,9 δισ.)
  • Wu Guanjiang, συνιδρυτής της Zhifei (από 1,8 σε 5,1 δισ.)
  • Thomas Streungmann, επενδυτής σε BioNTech (9,6 σε 11 δισ.)
  • Andreas Streungmann, επενδυτής σε BioNTech (9,6 σε 11 δισ.)
  • Pankaj Patel, επενδυτής σε Cadila Healthcare (από 2,9 σε 5 δισ.)
  • Patrick Soon – Shiong, Immunity Bio (από 6,4 σε 7,5 δισ)

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει οπουδήποτε μέχρι να τελειώσει παντού»

Η έρευνα αυτή έρχεται την ίδια ώρα που η Ινδία μετρά περισσότερους από 4.500 θανάτους ημερησίως από το covid-19 και αγωνίζεται να βελτιώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της εν μέσω σημαντικών ελλείψεων εφοδιασμού. Ο κορονοϊός συνεχίζει επίσης να εξαπλώνεται σε φτωχές χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, όπου οι κυβερνήσεις έχουν δυσκολία στη λήψη εμβολίων εξαιτίας της συσσώρευσης δόσεων και βασικής τεχνολογίας από πλούσιες χώρες και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

«Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, ανάμεσα σε ορισμένες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπου φαίνεται ότι υπάρχει μια νοοτροπία ότι η πανδημία έχει τελειώσει, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν νέα τεράστια κύματα μόλυνσης», προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου την περασμένη Δευτέρα. «Η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της», τόνισε ο Ghebreyesus, «και δεν θα τελειώσει οπουδήποτε μέχρι να τελειώσει παντού».

Η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS (το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS), σε δήλωσή της ανέφερε ότι «ενώ οι εταιρείες που αποκτούν τεράστια κέρδη από τα εμβόλια covid αρνούνται να μοιραστούν την έρευνα και την τεχνολογία τους με άλλους προκειμένου να αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά εμβολίων, ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια που έχουμε αναποτελεσματικά και να θέσουν ξανά τον κίνδυνο σε όλους».

Η νέα έρευνα για τον πλουτισμό δισεκατομμυριούχων δημοσιεύτηκε λίγο πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της G20, πολλοί από τους οποίους τάχθηκαν κατά της προσπάθειας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να υπάρξει παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να επιταχυνθεί η παραγωγή παγκοσμίως.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία και άλλα πλούσια έθνη έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και περισσότερες από 100 άλλες χώρες για την υποστήριξη της προσωρινής παραίτησης από τις ευρεσιτεχνίες, την οποία υποστηρίζουν ως απαραίτητο βήμα για την προσαρμογή της προσφοράς εμβολίων στις παγκόσμιες ανάγκες και τον τερματισμό της καταστροφικής πανδημίας.

«H συλλογική μας αποτυχία να ελέγξουμε αυτήν την πανδημία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι γρήγορα δημιουργούμε νέους δισεκατομμυριούχους εμβολίων, αλλά αποτυγχάνουμε εντελώς να εμβολιάσουμε τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται απεγνωσμένα να νιώθουν ασφαλείς», δήλωσε η Anna Marriott, υπεύθυνη πολιτικής υγείας της Oxfam International. «Αυτά τα εμβόλια χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιο χρήμα και θα έπρεπε να είναι πρώτα απ ‘όλα ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όχι μια ιδιωτική ευκαιρία κέρδους. Πρέπει να τερματίσουμε επειγόντως αυτά τα μονοπώλια, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων, να μειώσουμε τις τιμές και να εμβολιάσουμε τον κόσμο».