Κοινό άρθρο με τίτλο «Για μια νέα Αριστερή και Οικολογική Συμμαχία» συνυπογράφουν 9 ευρωβουλευτές, από τρεις πολιτικές ομάδες (GUE/ NGL, S&D, Greens/ ALE), μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (ProgressiveCaucus), και δημοσιεύεται σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv.

Ads

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) είναι σημάδι ελπίδας για το μέλλον και ο δρόμος για να χτίσουμε μια πραγματική εναλλακτική πρόταση»

Στο άρθρο τους, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι έχουν «γίνει προσπάθειες να ανοιχτούν πεδία διαλόγου και προσέγγισης μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων των Αριστερών και Οικολογικών δυνάμεων. Τονίζουν πως στόχος αυτών των διαλόγων είναι «να αντιμετωπιστούν τα δύο “δηλητήρια”: του νεοφιλελευθερισμού και του εθνικισμού».

«Αυτά τα δύο συνδέονται πολύ στενά. Ο νεοφιλελευθερισμός, υποστηριζόμενος και από μεγάλες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και (σε πολλές περιπτώσεις) εθνικό επίπεδο, έχει ενισχύσει την ανάπτυξη των ανισοτήτων στην Ευρώπη, την κοινωνική υποτίμηση, και έχει προκαλέσει πολλές περιβαλλοντικές καταστροφές. Ο εθνικισμός έχει οδηγήσει στην κατασκευή του “ξένου”, και έχει αναγάγει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε “αποδιοπομπαίο τράγο” για τα προβλήματά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό» υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Ads

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν τη σημασία της ενότητας σημειώνοντας: «έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις παλιές πολιτικές δομές, τις αντανακλάσεις πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν το παλιό. Η μη ενότητα κυοφορεί το ρίσκο της ανάδυσης αντιδραστικών δυνάμεων, νεοφιλελεύθερων, ακραίων και εθνικιστικών. Αποδυναμώνει τις μάχες μας για κοινωνική δικαιοσύνη, που είναι συνάμα αναγκαία συνθήκη για την επείγουσα οικολογική μετάβαση. Το Ευρωπαϊκό δημοκρατικό οικοδόμημα βρίσκεται στο στόχαστρο περισσότερο από ποτέ. Ο κίνδυνος της μη ενότητας, μας δίνει σοβαρές πιθανότητες για ένα επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο θα κυριαρχεί η αντιδραστική δεξιά».

«Θα ήταν λάθος η επανάληψη ενός γενικού σχήματος μεγάλων συνασπισμών, που όμως δεν θα “σπάνε” τους δεσμούς με το νεοφιλελευθερισμό. Για αυτούς τους λόγους η «Προοδευτική Συμμαχία» (ProgressiveCaucus) είναι σημάδι ελπίδας για το μέλλον και ο δρόμος για να χτίσουμε μια πραγματική εναλλακτική πρόταση. Αποδεικνύει ότι η κοινή δράση, οι δεσμοί μας, είναι πιθανοί. Γι’ αυτό θα δώσουμε το παρών σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Θα δώσουμε το παρών σε όσες περισσότερες μάχες είναι δυνατό για να σταθούμε απέναντι στους παρόντες δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς. Θα είμαστε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο το Νοέμβριο (9-11/11), όπως ήμασταν και στην πρώτη προσπάθεια πέρυσι στη Μασσαλία. Θα είμαστε παρούσες και παρόντες την ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, για να δώσουμε ζωή σε ένα ευρύτερο χώρο, να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη συμμαχία με πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να κινηθούν στο δρόμο της αλλαγής για μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική και οικολογική μετάβαση» καταλήγουν στο άρθρο τους οι ευρωβουλευτές.

Ακολουθούν οι ευρωβουλευτές συντάκτες του άρθρου μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας

Guillaume Balas (S&D) – Γαλλία

Dimitrios Papadimoulis (GUE/ NGL) – Ελλάδα

Ernest Urtasun (Greens/ALE) – Ισπανία

Florent Marcellesi (Greens/ALE) – Ισπανία

Eva Joly (Greens/ALE) – Γαλλία

Elly Schlein (S&D) – Ιταλία

Martin Schirdewan (GUE/NGL) – Γερμανία

Sergio Cofferati (S&D) – Ιταλία

Georgi Pirinski (S&D) – Βουλγαρία.