Την πρόθεση της Ρωσίας να ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο εξέφρασε την Τετάρτη ο Βλάντιμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων.

Ads

Σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση και ως «Satan 2»).

Παράλληλα, «θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο».

Ads

Μάλιστα, η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις με την Κίνα στη Νότια Αφρική την Παρασκευή και έστειλε μια φρεγάτα εξοπλισμένη με τους υπερηχητικούς πυραύλους, την ώρα που η γερμανίδα υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε δηλώνει πως ο Πούτιν προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

«Δεν επιτέθηκε απλά και μόνο στην Ουκρανία, επιτέθηκε στους φτωχότερους αυτού του κόσμου», επέμεινε η κυρία Σούλτσε, σε πενθήμερη περιοδεία στη δυτική Αφρική, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο στην Αμπιτζάν.

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος» του Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν εκλαμβάνει την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START ως ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, αν και τη χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

«Είναι μεγάλο λάθος να το κάνεις αυτό. Όχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μιούιρ.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό (σ.σ. «μεγάλο λάθος») χρησιμοποίησε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των «Εννέα του Βουκουρεστίου» (εννέα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ) στη Βαρσοβία. Επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά την εξέλιξη αυτή.