Την ενίσχυση των πόρων των ταμείων διάσωσης του κοινού νομίσματος στα 800 δισ. ευρώ περίπου, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup. Παράλληλα, οι υπουργοί, που συνεδρίασαν σήμερα στη Κοπεγχάγη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και για τη συμφωνία επί του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

Ads

Ύστερα από επεισοδιακή, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, συζήτηση, τα 17 κράτη του ευρώ συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που προέκριναν χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, όπου η κοινή γνώμη διάκειται αρνητικά στην παροχή επιπλέον βοήθειας.
 
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα είναι το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων από τον Ιούλιο του 2012, ενώ το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνει σε ισχύ για τα προγράμματα που αποφασίστηκαν πριν από τον Ιούλιο του 2012.
 
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, για μια μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει ως τα μέσα του 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα ώστε η δανειοδοτική ικανότητά του να φτάνει τα 500 δισ. ευρώ. Άλλα 200 δισ. ευρώ ήδη υφίστανται μέσω του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF).
 
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 800 δισ. ευρώ περίπου, αν συμπεριληφθούν τα 53 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί ως διμερή δάνεια και τα 49 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε κατά της κρίσης (EFSM).
 
Το EFSF διαθέτει συνολική χρηματοδοτική ισχύ ύψους 440 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 240 δισ. ευρώ θα λειτουργούν ως μαξιλάρι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, όταν ο EFSF και ο ESM θα λειτουργούν παράλληλα.
 
Την συμφωνία είχε προαναγγείλει νωρίτερα η Αυστριακή υπ. Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 800 δισ. ευρώ ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
 
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΣΜ) θα δρουν παράλληλα μέχρι τα μέσα του 2013 από την πλευρά της η κ. Φέκτερ.

Ικανοποίηση Λαγκάρντ για το «τείχος προστασίας»
 
H απόφαση της ευρωζώνης να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα βοηθήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρει επιπρόσθετους πόρους σημείωσε σήμερα η διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ.
 
«Ο συνδυασμός του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), επιπλέον των άλλων πρόσφατων προσπαθειών της Ευρώπης, θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας και θα υποστηρίξει τις προσπάθεις του ΔΝΤ για να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του προς όφελος όλων των μελών μας», σημειώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.
 
«Χαιρετίζω την απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας», αναφέρει και προσθέτει: «Το ΔΝΤ υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι η βελτίωση των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων τειχών ασφαλείας, επιπλέον της δημιουργίας σταθερών πλαισίων οικονομικής πολιτικής, έχει ουσιαστική σημασία για να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτύχουμε μια διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

ΥΠΟΙΚ: Ικανοποίηση Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος
 
Την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση των αξόνων του, που αφορούν στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, εξέφρασε σήμερα το Eurogroup, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση στην Κοπεγχάγη, ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα.
 
Έγινε, επίσης, ειδικότερη συζήτηση για την εξέλιξη του PSI, με τον κ. Σαχινίδη να ενημερώνει τους ομολόγους του για την πορεία του και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι εταίροι ενεργοποιούνται περισσότερο προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης και προτροπής των ομολογιούχων για περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής, παρά την μέχρι τώρα θετική και πέραν των προσδοκιών ανταπόκριση των ομολογιούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, ο οποίος παροτρύνει την περαιτέρω ανταπόκριση των ομολογιούχων, τονίζοντας, πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καλύτερη προσφορά από την παρούσα.
 
Νωρίτερα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εάν δεν μπορέσει να αποπληρώσει εγκαίρως ομόλογα που έχει εκδώσει υπό ξένο δίκαιο και των οποίων οι κάτοχοι έχουν αρνηθεί να τα ανταλλάξουν στο πλαίσιο του PSI. «Έχουμε ενημερωθεί ότι δεν συνιστά χρεοκοπία εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει εγκαίρως τα ομόλογα ξένου δικαίου που δεν έχουν ανταλλαγεί», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του. 

Ads