Άνοδο 1,5% σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, με τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων επίσης να ενισχύονται, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ακύρωσε τα σχέδιά της για μείωση των επιτοκίων και εξήγησε ότι οι πιθανότητες μια αύξησής τους είχαν ενισχυθεί.

Ads

Η λίρα ανήλθε στο 1,2488 δολάριο μετά την έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό, στο υψηλότερο επίπεδό της από τις 7 Οκτωβρίου ? την ημέρα που ένα «στιγμιαίο» κραχ την οδήγησε σε βουτιά 10% μέσα σε λίγα λεπτά. Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 0,25% όπως αναμενόταν.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα σημείωσε άνοδο κατά 1,9% σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων στις 88,595 πένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Βρετανία: Η διαδικασία για το Brexit χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου

Ads

Η στερλίνα είχε ήδη ενισχυθεί μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που τάχθηκε κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να εκκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομόλογου κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση της απόφασης στο 1,258%.

Η απόφαση πρόσφερε ελπίδα στους επενδυτές που ανησυχούν ότι το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού στοχεύει σε ένα «σκληρό Brexit» και πιστεύουν ότι αυτό ίσως μπορεί να μετριαστεί αν οι υπουργοί έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία αυτή.