Η Ρωσία, κατόπιν της προσάρτησης της Κριμαίας, ετοιμάζεται να ενισχύσει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με νέα υποβρύχια και πολεμικά πλοία. Στο μεταξύ, στις ακτές της Καλιφόρνια έφτασαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, που έχουν αυξήσει τη δραστηριότητά τους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ads

«Νέα υποβρύχια θα ενταχθούν φέτος στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και πλοία επιφανείας νέας γενιάς. Όλο αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή από εμάς», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως ένα μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει τη βάση του στην Κριμαία, δίνοντας έτσι το μοναδικό άμεσο πέρασμα της Ρωσίας σε νότιες θάλασσες.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή, πτέραρχος Χέρμπερτ Κάρλαϊλ, δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει αυξήσει κατακόρυφα την ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σε μια επίδειξη δύναμης, αλλά και για συλλογή πληροφοριών

Ads

Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, που έφτασαν στις ακτές τις Καλιφόρνια, πέταξαν επίσης γύρω από τη αμερικανική νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον αμερικανό πτέραρχο.

Επίσης, όπως είπε ο πτέραρχος Κάρλαϊλ, έχουν αυξηθεί πολύ οι αεροπορικές περιπολίες της Ρωσίας γύρω από τα νησιά της Ιαπωνίας και τη χερσόνησο της Κορέας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δραστηριότητα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με τον αμερικανό στρατιωτικό.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» στην Ουάσιγκτον.