Να ενισχυθεί ο έλεγχος επί της κοινωνίας ζήτησε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου, μετά τις διαδηλώσεις στην Εσωτερική Μογγολία και μια τριπλή επίθεση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ένας απελπισμένος άνεργος.

Ads

«Η Κίνα βρίσκεται σε μια κεφαλαιώδη και στρατηγική στιγμή της ανάπτυξής της, σε μια φάση υπερτονισμένων κοινωνικών αντιφάσεων, που καθιστά τη διαχείριση της κοινωνίας έναν ακόμη πιο δύσκολο και περίπλοκο στόχο», σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ανώτατου οργάνου της κινεζικής εξουσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο αρχηγός του κράτους ζητάει «να καταβληθούν επειγόντως προσπάθειες με μακροπρόθεσμους στόχους για να επιλυθούν τα προβλήματα που συνδέονται με το διοικητικό σύστημα, τους νόμους και τις μεθόδους της διακυβέρνησης της χώρας», αναφέρεται στο κείμενο αυτό. Ο Χου υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη «να προστατευθούν τα συμφέροντα του λαού, να προωθηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να διατηρηθεί μια καλή κοινωνική τάξη».

Προς το σκοπό αυτό, αρμόζει ιδιαίτερα «να ενισχυθεί η διαχείριση του μεταναστευτικού πληθυσμού», καθώς και αυτή των «μη κρατικών οικονομικών οντοτήτων», να «ενισχυθεί η οικοδόμηση του μηχανισμού δημόσιας ασφάλειας» και να «ολοκληρωθεί η διαχείριση των υπηρεσιών ενημέρωσης του Ίντερνετ».

Ads

Η τριπλή επίθεση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ένας άνεργος που θεωρούσε πως ήταν θύμα αδικίας στο Τζιανγκσί (ανατολική Κίνα), η οποία πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες έπειτα από μια επίθεση με εμπρηστικές βόμβες ενός απολυμένου τραπεζικού στο Γκανσού (βορειοδυτική Κίνα), έκανε φανερό το γεγονός ότι πολλοί Κινέζοι αισθάνονται πως δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ενώπιον των δικαστηρίων.

Το καθεστώς αντιμετωπίζει επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα διαδηλώσεις της μογγολικής μειονότητας που αμφισβητεί την κυριαρχία των Χαν, της εθνότητας που αποτελεί την πλειοψηφία στην Κίνα, στα εδάφη της Εσωτερικής Μογγολίας (βόρεια Κίνα).

Οι κινεζικές αρχές ανέπτυξαν σήμερα σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας στην Εσωτερική Μογγολία για να εμποδίσουν τη συνέχιση των διαδηλώσεων της εθνοτικής μειονότητας των Μογγόλων, οι οποίες είχαν πρωτοφανή έκταση.

Τα μέλη της μειονότητας αυτής, που καταγγέλλουν ότι είναι θύματα μιας πολιτικής και πολιτιστικής καταπίεσης παρόμοιας με αυτή που υφίστανται οι Θιβετιανοί, εξέφρασαν την οργή τους και βγήκαν στους δρόμους την προηγούμενη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο ενός βοσκού, ο οποίος σκοτώθηκε από ένα φορτηγό που μετέφερε άνθρακα από τα ανθρακωρυχεία της περιοχής.