Την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης νέων εργαλείων για τη διαχείριση της κρίσης, «η οποία πλέον παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις», αλλά και την ενίσχυση του EFSF επεσήμανε ο επίτροπος Όλι Ρεν, στην έκακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες σε μια ακόμα προσπάθεια να εκτονωθεί η πίεση σε Ιταλία και Ισπανία. Ο Φινλανδός επίτροπος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την πίεση των αγορών στις δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται διάσωση ενώ επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου.
Ads
«Η Ιταλία και η Ισπανία δεν χρειάζονται διάσωση» υποστήριξε στη συνέντευξη τύπου ο Ρεν, διευκρινίζοντας ότι οι κυβερνήσεις σε Ρώμη και Μαδρίτη έχουν υιοθετήσει προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμενος στις αναταραχές των τελευταίων ημερών, ο Ρεν τόνισε πως οι αγορές δεν αντέδρασαν «όπως αναμέναμε ή ελπίζαμε» στα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου.
Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε ότι «το εύρος των αναταραχών στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά και νομισματική θεμελιώδη» και χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις επιθέσεις των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, ορισμένες από τις αιτίες των αναταραχών αυτών σχετίζονται με τις εξελίξεις εκτός ευρωζώνης. «Το επενδυτικό κλίμα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τον αντίκτυπο των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ και από τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε.
Τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η πολιτική βούληση για την υπεράσπιση του ευρώ. «Από την αρχή της κρίσης οι ηγέτες της ευρωζώνης αποδείκνυαν πάντα ότι μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις και να το πράξουν σε μια συνεχόμενη, εξελισσόμενη κατάσταση», ανέφερε.
Παράλληλα, έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των κρίσεων στα κράτη-μέλη, μετά την αντίστοιχη εισήγηση του προέδρου της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν εκτίμησε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η πραγματική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να παράσχει δάνεια.
Αναφορικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου επεσήμανε ότι «οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν «σάρκα και οστά» στη συμφωνία».
Νωρίτερα ο Ρεν παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν και την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές.
Αντίθετος με την επαναφορά του προγράμματος αγοράς ομολόγων ο Σταρκ
Αντίθετος με την επαναφορά του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και επομένως με τις δηλώσεις Όλι Ρεν -εμφανίστηκε πάντως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Juergen Stark. Επίσης, τουλάχιστον μια Κεντρική Τράπεζα από την περιοχή της Μπενελούξ, διαφώνησε με την επανεκκίνηση του προγράμματος στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή του Dow Jones Newswires. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ανέφερε χθες πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα, έπειτα από διακοπή 18 εβδομάδων, και μετά την άνοδο των ιταλικών και ισπανικών αποδόσεων, ενώ τόνισε ότι η απόφαση εγκρίθηκε από «συντριπτική πλειοψηφία».
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, επέκρινε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για τις χθεσινές του δηλώσεις, με τις οποίες, όπως είπε, «προκάλεσε σύγχυση στις αγορές». «Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μακράς συνέντευξης, αφύσικα μακράς, παρουσιάστηκαν πληροφορίες ότι η ΕΚΤ προβαίνει στην αγορά ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων», δήλωσε η Σαλγάδο τονίζοντας πως «αυτές είναι δύο χώρες, που έχουν υπαχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, άρα δεν ήταν αναγκαία μια τέτοια παρέμβαση της ΕΚΤ, την ώρα που οι αγορές μάταια αναμένουν να αγοραστούν ισπανικά, ιταλικά ομόλογα».
Εν τω μεταξύ, σε μια νέα παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παράγοντες της αγοράς και χρηματιστές να κάνουν λόγο για αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών τίτλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορά βραχυπρόθεσμων πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων σε μικρές δόσεις.
Gonzalez-Paramo: Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η ΕΚΤ
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν άμεση δράση για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των αγορών, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Paramo προειδοποίησε ότι “δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές” καθώς το πιο σημαντικό πράγμα τώρα “είναι η ανάληψη αποφασιστικής δράσης”.
Αναφορικά με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι “η αρχική αντίδραση [των αγορών] ήταν πολύ θετική, αλλά αυτό που θέλουν τώρα είναι να δουν τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη από μόνη της”. Ακόμη πρόσθεσε, ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε πως «Οι επενδυτές και αγορές» θα πρέπει να ακούσουν τις απαντήσεις που δίνουν στην κρίση χρέους οι πολιτικοί ηγέτες και οι αρχηγοί των κρατών. «Θα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην αντιγράφουμε την πυρετώδη κατάσταση που παρατηρούμε στη μία ή την άλλη αγορά», τόνισε σε συνέντευξή του στο France info.
«Τα θέματα που τίθενται προκύπτουν από ένα διπλό ερώτημα: το κατά πόσον είναι εύρωστη η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη […] και το ερώτημα, που είναι σημαντικό τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον κόσμο, είναι το κατά πόσον αντιμετωπίζεται το δημοσιονομικό χρέος» πρόσθεσε.
Εστιάζοντας επίσης, στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μπαρουάν επεσήμανε ότι η συμφωνία που επήλθε είναι πολύ σημαντική «επειδή πρόσφερε απαντήσεις». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι τώρα υπάρχει μια «λανθάνουσα κατάσταση» καθώς, όπως ανέφερε, ο «δημοκρατικός χρόνος» δεν είναι ο ίδιος με αυτόν των χρηματιστών, αφού η συμφωνία του Ιουλίου θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή, οι συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων του Λονδίνου, του Μιλανου, της Ζυρίχης και της Φρανκφούρτης με τον δείκτη CAC – 40, του Παρισιού, να σημειώνει το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο του 2009. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 10η συνεχόμενη πτωτική, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα αρνητικό ιστορικό ρεκόρ από το 1987.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >