Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαφαίνεται μεταξύ των 17 ηγετών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» θέτουν ως όρο Γαλλία και Γερμανία για την ενίσχυση του Ταμείου. Μεταξύ άλλων, στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών αλλά και μέτρα για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Τον Μάρτιο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Ads

Οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη θα περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής τονίζεται ότι «το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα».

Τα τέσσερα βήματα παρουσιάζονται ως «πρώτον η εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δεύτερον η εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τρίτον το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη και τέταρτον η ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας », σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Στο σχέδιο σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την πρόοδο των κρατών μελών σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Ads

Επιπλέον, στο σχέδιο συμπερασμάτων για την οικονομική διακυβέρνηση, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν εντός του Μαρτίου μία γενική προσέγγιση στη βάση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «οικονομική διακυβέρνηση».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του Ιουνίου». «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την εφαρμογή ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου», σημειώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες και καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».

Το Ευρωπαίκό Συμβούλιο τονίζει ότι «το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες – οι οποίες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα». Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποφασίσει την περιορισμένη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είναι αναγκαία για τις αποφάσεις σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ο γαλλογερμανικός όρος για την ενίσχυση

«Σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό» ζήτησαν από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο, στην οποία ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ, εντός του Μαρτίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί έθεσαν ως όρο για την ενίσχυση της του ταμείου το σύμφωνο σταθερότητας. «Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν και πως «οι βασικές πτυχές του Συμφώνου θα πρέπει να συμφωνηθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου

«Η Γαλλία και η Γερμανία προχωράνε χέρι χέρι για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

«Η ΕΕ έλαβε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις. Τα μέτρα αυτά, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», υποστήριξε ο Νικολά Σαρκοζί και ζήτησε «μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» για τις οικονομίες της ευρωζώνης. «Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα», κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.

Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που πρότειναν οι Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως βασίζεται πάνω στο Γερμανικό οικονομικό μοντέλο. Η Γερμανία ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της ουσιαστικά να ενστερνιστούν και να εφαρμόσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας με πρότυπο το γερμανικό. Μεταξύ άλλων, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί φέρονται να ζητούν τροποποιήσεις στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών που θα απαγορεύουν τη δημιουργία ελλειμμάτων και υπερβολικού χρέους. Επιπλέον ζητούν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα
67 έτη, τη μείωση του κόστους εργασίας, την εξομοίωση του φόρου επί των επιχειρήσεων με αυτόν της Γερμανίας.

Υιοθέτηση λύσης – πακέτου για την κρίση χρέους προανήγγειλε ο Ρόμπεϊ,


Την υιοθέτηση λύσης – πακέτου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί αρκετά, και για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπισαν δυσκολίες πρόσφατα», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», επισημαίνοντας πως «δεν είναι ώρα για εφησυχασμό».

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τη σταθερότητά της. «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει» τόνισε ο Σόιμπλε από το βήμα της 47ης Διάσκεψης του Μονάχου αντικρούοντας την απαισιοδοξία του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ της Διάσκεψης και προειδοποίησε ότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».

Παράλληλα, ο Σόρος προέβλεψε ότι «τα σημερινά δεδομένα οδηγούν στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων: την Ευρώπη των πλεονασματικών χωρών που θα προχωρά και την Ευρώπη των ελλειμματικών χωρών που θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των χρεών τους». Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αντίθετα με τον Τζόρτζ Σόρος αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης εμφανίσθηκε και ο επίτροπος Όλι Ρεν, από το ίδιο βήμα. «Η ΕΕ θα βγει από την κρίση με ενισχυμένο το σκέλος της Οικονομικής Ένωσης», εκτίμησε ο Όλι Ρεν.

Αρκετά χρόνια μετά τη Νομισματική Ένωση ήταν πλέον καιρός και για την ενίσχυση της Οικονομικής Ένωσης, τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για το ευρώ».

«Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση από μια αυστηρή πολιτική δημοσιονομική εξυγίανσης» και συμπλήρωσε ότι «για την ΕΕ το 2011 δεν θα είναι η χρονιά της κρίσης αλλά η χρονιά των μεταρρυθμίσεων».

Αντιπολιτευτικά «πυρά» για τη Σύνοδο

«Το ‘ψητό’ της υπόθεσης του ‘συμφώνου ανταγωνιστικότητας’ δεν είναι το χρέος. Αυτό το έχουν ρυθμίσει και θα το ρυθμίσουν. Πάνω απ’ όλα όμως θέλουν να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, με ισόβια λιτότητα και φτώχεια για τους εργαζόμενους, με ισόβια καταστολή των αγώνων τους», σχολίασε σήμερα η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, δήλωσε πως «ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τη μεθόδευση που εφάρμοσαν επί σειρά ετών με το Ευρωσύνταγμα, το καταφέρνουν τώρα κάτω από τις οικονομικές δυσκολίες των χωρών οι οποίες πλέον συναινούν στην καθυπόταξή τους από τη Γερμανία».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ήδη συναινέσει, ερήμην του ελληνικού λαού αλλά και του εθνικού Κοινοβουλίου, σε ένα σχέδιο λιτότητας, στη συνταγματοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο» και πρόσθεσε πως «δεν δικαιούται να βάλει την υπογραφή της σε αυτή την κατάπτυστη πολιτική». «Πρόκειται για καθαρή τρέλα», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, σημείωσε πως «η αναγκαία οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιο βίαιο τρόπο, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της Άγκλελα Μέρκελ και πολύ περισσότερο να καλύπτεται με κατοχύρωση στο Σύνταγμα».

Την ίδια στιγμή, ο Economist διαπιστώνει αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η πιθανότητα ομαλής αναδιάρθρωσης χρέους. «Ακόμα και οι φίλοι της Ελλάδας αμφιβάλλουν κατά πόσο ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος μπορεί να αποπληρωθεί», τονίζεται στο άρθρο.

Διαβάστε επίσης: Οικονομία και Αίγυπτος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.