Το ζήτημα της «ενίσχυσης των κυρώσεων» κατά των ηγετών της Συρίας θα συζητηθεί σήμερα το βράδυ από τους αρχηγούς των κρατών της G8, που συναντώνται στην Ντοβίλ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο ίδιος δήλωσε επίσης πρόθυμος να συζητήσει την τύχη του Καντάφι αφότου εκείνος εγκαταλείψει την εξουσία.

Ads

«Σαφώς, το ζήτημα της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά των ηγετών της Συρίας θα τεθεί επειδή η βία που χρησιμοποιείται στην Συρία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ» κατά την διάρκεια του δείπνου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, οι ηγέτες της G8 αναμένεται να καλέσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σταματήσει τη χρήση της βίας και του εκφοβισμού εναντίον του συριακού λαού και να προχωρήσει σε διάλογο και σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη «ανοικτός σε μία συζήτηση» για την τύχη που επιφυλάσσεται στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, υπό τη μόνη προϋπόθεση ότι αυτός θα εγκαταλείψει την εξουσία.

«Αμέσως μόλις ο Καντάφι δηλώσει πως εγκαταλείπει την εξουσία, μετά κάθε συζήτηση είναι δυνατή», τόνισε ο Σαρκοζί.

«Να επιστρέψουν οι στρατιώτες τους στους στρατώνες, να σταματήσουν να βασανίζουν τον κόσμο, ακόμη και μέσα στην Τρίπολη, όπου υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες, ή όπου απαγορεύονται δια ροπάλου συγκεντρώσεις άνω των τριών προσώπων, όπου ο κόσμος φοβάται, όπου οι σφαγές συνεχίζονται, ιδού ποιο είναι το θέμα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αμέσως μετά θα μας απασχολήσει το πού θα κατευθυνθεί, τα αεροπορικά του εισιτήρια και ακόμη ακόμη εάν οι θέσεις του θα είναι στο διακεκριμένο τμήμα στο αεροσκάφος».

Σύμφωνα με προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της G8, αντίτυπο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ηγέτες των χωρών αυτών προτίθενται να ζητήσουν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας από το καθεστώς του Καντάφι» στη Λιβύη, και πρόκειται να υποστηρίξουν «μία πολιτική λύση, η οποία θα αντανακλά τη βούληση του λαού».