Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές για τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανακοίνωσε τη διοχέτευση επιπρόσθετων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτίμησε πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κάτω από το 100% μέχρι το 2020, αν υπολογιστεί και η συμμετοχή ιδιωτών στη συμφωνία ανταλλαγής.
Ads
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το χρέος της Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 122% μέχρι το 2015, λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι το 2020 θα πέσει στο 98%. Σημειώνεται πως σε αυτό το επίπεδο χρέους δεν συνυπολογίζονται χρηματοοικονομικοί τίτλοι, όπως είναι τα κεφάλαια για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα εχέγγυα προς τρίτους, τα οποία συνδέονται με το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Τρισέ ανακοίνωσε τη διενέργεια εξάμηνων δημοπρασιών καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ρευστότητας μέχρι τα τέλη του έτους. Όπως μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε «Δεδομένων των νέων εντάσεων σε ορισμένες χρηματοοικονομικές αγορές η ΕΚΤ αποφάσισε να διενεργήσει συμπληρωματικές διαδικασίες αναχρηματοδότησης διάρκειας περίπου έξι μηνών».
Το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας νωρίτερα, είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα στο 1,5% τα επιτόκια. Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε πως η νομισματική πολιτική παραμένει «χαλαρή», ενώ οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να «έχουν ανοδικές τάσεις».
Σε ερώτηση, επίσης, για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ο Τρισέ απάντησε πως είναι ακόμη σε λειτουργία. «Είναι ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν δήλωσε ότι το πρόγραμμα ήταν σε αδράνεια.
Ακόμη, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα υψηλά» επίπεδα αβεβαιότητας. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από την ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου», προσέθεσε, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Συγχρόνως, σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τους ανοδικούς κινδύνους ως προς τη σταθερότητα των τιμών, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν πως με αυτή η τοποθέτηση υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011. Τέλος, ο Τρισέ ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης προσήλωση στους δημοσιονομικούς τους στόχους και έδωσε έμφαση στο ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσουν οι τράπεζες τα κέρδη τους.
Αύξηση πόρων του EFSF ζητά ο Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης να μελετήσουν περαιτέρω αλλαγές στο ταμείο διάσωσης (EFSF) της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πόρων του ταμείου.
Με επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες για «μια γοργή επαναξιολόγηση όλων των στοιχείων που αφορούν το ταμείο στήριξης» της Ευρωζώνης, ώστε να μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε επίσης ότι οι χώρες-μέλη χρειάζεται να επισπεύσουν τις πρόσφατα συμφωνηθείσες αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες του παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία, όπως η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, πολλοί αναλυτές επικρίνουν την απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να αυξήσουν το μέγεθος του ταμείου, 440 δισ. ευρώ, ενώ προβάλουν το επιχείρημα ότι δεν είναι αρκετά ευμεγέθες για να κάνει αποτελεσματική χρήση των νέων εργαλείων.
Στο 1,5% διατηρείται το επιτόκιο της ΕΚΤ
Συγχρόνως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1,5% σήμερα. Η απόφαση αυτή συνάδει με τις προβλέψεις των αναλυτών και ακολουθεί την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
Σε πτώση ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ΧΑ
Πτωτικά κινήθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.086,43 με απώλειες 1,35%. Τράπεζες, ΟΤΕ και ΔΕΗ σημείωσαν δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Σε πτώση βρίσκονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 3,43%, ενώ στο κόκκινο ήταν και οι δείκτες σε Παρίσι (CAC40: 3,90%) και Φρανκφούρτη (DAX : 3,40%). Αρνητικά κινείται και ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας στο άνοιγμα πτώση μεγαλύτερη του 2%.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ καταγράφει απώλειες κοντά στο 1% έναντι του δολαρίου. και του ελβετικού φράγκου. Αναλυτικά το ευρώ υποχωρεί 1,15% έναντι του δολαρίου στα 1,4159 δολάρια, ενώ κερδίζει 1,45% έναντι του γεν στα 111,98 γεν. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το ευρώ υποχωρεί 0,96% στα 1,0928 φράγκα. Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του γεν, ενώ αντίθετα χάνι έδαφος έναντι στης στερλίνας.
Σε άνοδο το spread Ισπανίας και Ιταλίας
Νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το spread του ιταλικού δεκαετούς αγγίζοντας τις 392 μονάδες βάσης. Σε άνοδο και το spread των Ισπανικών δεκαετών ομολόγων το οποίο ανήλθε στις 400 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών σε έκθεση του προβλέπει την πτώχευση της Ιταλίας αλλά και την αποφυγή της πτώχευσης για την Ισπανία.
Για την Ιταλία σημειώνεται στην έκθεση πως αν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν πάνω από το 6% και ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθήσει να είναι αναιμικός (μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2011), τότε το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από το 123% του ΑΕΠ στο 150% έως το 2017. Επιπλέον εκτιμάται πως ακόμα και στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού μειωθεί σημαντικά το χρέος της χώρας δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 123% του ΑΕΠ χωρίς σημαντικά άλματα ανάπτυξης.
Αντίθετα για την Ισπανία οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες καθώς το χρέος της χώρας είναι χαμηλότερο. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, το χρέος της Ισπανίας δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 75% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Ένταση για την πορεία της οικονομίας μεταξύ Βενιζέλου και Τσίπρα
Για «μη διαχειρίσιμο χρέος» και «συστημική κρίση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Παράλληλα, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ως «Αυγουστιάτικο ριφιφί» σε μισθούς και συντάξεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταστρέφει τη μεσαία τάξη, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους χωρίς οίκτο, ενώ ζήτησε εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.
«Το βαρέλι της πολιτικής ανευθυνότητας δεν έχει πάτο» απάντησε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε καλόντας τον Αλέξη Τσίπρα «να βγει και να πει πως προτείνει το ολοκαύτωμα της ελληνικής οικονομίας».
«Θέλω να απευθυνθώ στους Έλληνες καταθέτες και να τους πω μην ακούστε τίποτε από τον κινδυνολογικό προβοκατόρικο και ανεύθυνο λόγο… Πώς να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ένα πολιτικό αρχηγό που λέει ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο; Πρόκειται για ντροπή. Η κρίση λέει ο κ. Τσίπρας είναι συστημική και συστημική πρέπει να είναι η λύση. Για πείτε μας ποια είναι η συστιμική λύση; Η κατάρρευση; Πραγματικά θα ήθελα να ξέρω ποια είναι αυτή η λύση και να πάμε να την προτείνουμε στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ποιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο; Το 75 % του ελληνικού χρέους είναι δρομολογημένο και μένει το υπόλοιπο να το διαχειριστούμε», πρόσθεσε.
Δείτε επίσης:Reuters: Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εξετάζει η ΕΚΤ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >