Ως «ενεργούς εκρηκτικούς μηχανισμούς» χαρακτηρίζουν οι αρμόδιες αρχές τα δύο δέματα τα οποία βρέθηκαν στα αεροδρόμια του Ντουμπάι και της Βρετανίας. Εν τω μεταξύ η Υεμένη ανακοίνωσε τη σύλληψη μίας γυναίκας, η οποία θεωρείται ύποπτη για την αποστολή από την Υεμένη των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων. Παράλληλα, η Γαλλία ανέστειλε κάθε αεροπορική μεταφορά φορτίου από την Υεμένη, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζήτησαν από τη χώρα τη «στενή συνεργασία» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ads

Η αστυνομία του Ντουμπάι ανακοίνωσε πως το πακέτο που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι περιείχε ένα σύστημα πυροδότησης «που φέρει τη σφραγίδα τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ-Κάιντα». Το πακέτο περιείχε την εκρηκτική ύλη PETN σε έναν εκτυπωτή. «Πρόκειται για ένα παγιδευμένο δέμα και θα μπορούσε να έχει συμβεί μία τρομοκρατική πράξη» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι, στρατηγός Νταχί Κχαλφάνε, προσθέτοντας ότι «το δέμα θα μπορούσε να έχει εκραγεί στο αεροσκάφος».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σχετικά με το δέμα που βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς, περίπου 160 μίλια (260 χλμ) βόρεια του Λονδίνου, πάνω σε αμερικανικό εμπορικό αεροπλάνο. « Ο μηχανισμός που βρέθηκε στο βρετανικό αεροδρόμιο ήταν ενεργός και θα μπορούσε να έχει εκραγεί», δήλωσε η Τερέζα Μέι και πρόσθεσε ότι θα δράσει άμεσα για να σταματήσουν οι μεταφορές όλων των ασυνόδευτων δεμάτων από την Υεμένη προς την Βρετανία.

Λίγο αργότερα, τη θέση της Τερέζα Μέι, περί «ενεργού εκρηκτικού μηχανισμού» επανέλαβε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Πιστεύουμε ότι ο μηχανισμός είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκραγεί μέσα στο αεροπλάνο», δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC o επικεφαλής της κυβέρνησης από την κατοικία του στο Τσέκερς, κοντά στο Λονδίνο.

Ads

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε ακριβώς αυτό θα συνέβαινε. Δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο ότι θα σημειωνόταν πάνω από το έδαφος της Βρετανίας αλλά βεβαίως δεν μπορούμε και να το αποκλείσουμε», πρόσθεσε ο Κάμερον.

«Μίλησα ήδη με τον πρόεδρο (της Υεμένης ‘Αλι Αμπντάλα) Σάχελ και του είπα πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην Υεμένη για τη λήψη μέτρων και την καταπολέμηση του καρκίνου της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και την Αραβική Χερσόνησο», τόνισε.

«Στενή συνεργασία» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζήτησαν από την Υεμένη και οι ΗΠΑ. Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας για «τον καθοριστικό ρόλο της σαουδαραβικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην αποκάλυψη της συνωμοσίας με τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα και στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων».

Από την πλευρά της η Υεμένη, δια στόματος του προέδρου της Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, δηλώνει έτοιμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία αλλά με τα δικά της μέσα και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αναμιχθεί στις εσωτερικές της υποθέσεις,

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη μίας γυναίκας, η οποία θεωρείται ύποπτη για την αποστολή από την Υεμένη των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων,, τα οποία ανακαλύφτηκαν σε εμπορευματικά αεροσκάφη στη Βρετανία και το Ντουμπάι.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Διεύθυνση της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε αεροπορική μεταφορά φορτίου από την Υεμένη.

«Μετά την ανακάλυψη μέσα στα δύο αεροπλάνα των ύποπτων δεμάτων από την Υεμένη και κατά συνέπεια τον διεθνή συναγερμό που σήμαναν οι αμερικανικές αρχές, η υπηρεσία ζητεί από όλες τις αεροπορικές εταιρίες να αναστείλουν οποιαδήποτε φόρτωση αερομεταφερόμενου φορτίου από την Υεμένη», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Το μέτρο αυτό λήφθηκε για λόγους προστασίας. Διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά υπουργεία Μεταφορών έχουν αρχίσει προκειμένου να γίνει μια κοινή αποτίμηση της κατάστασης και να υιοθετηθούν μέτρα, σε περίπτωση που χρειαστεί», πρόσθεσε η Γενική Διεύθυνση της Πολιτικής Αεροπορίας στην ανακοίνωσή της.