Το κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε την Παρασκευή τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυστριακές εγγυήσεις αυξάνονται από 12 ευρώ στα 21,6 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη, τα κοινοβούλια σε Γερμανία, Κύπρο και Εσθονία επικύρωσαν τη συμφωνία ης 21ης Ιουλίου και τη διεύρυνση του EFSF.

Ads

Έχουν μείνει τρεις χώρες της Ευρωζώνης που δεν έχουν βάλει ακόμη την «υπογραφή» τους. Η Ολλανδία και η Μάλτα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και η «δύσκολη» Σλοβακία, που θα περιμένει την κύρωση από τα υπόλοιπα Κοινοβούλια πριν προχωρήσει σε ψηφοφορία.

Έκκληση Κομισιόν προς τη Σλοβακία

Έκκληση προς τη Σλοβακία να εγκρίνει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς παραμένει η αβεβαιότητα αναφορικά με το πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ads

«Είναι σημαντικό όλες οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) και επιμένω όλες οι χώρες μέλη να υποστηρίξουν πλήρως την ενίσχυση του EFSF», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για τις Όλι Ρεν.

Επισημαίνεται ότι για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση του EFSF θα πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Ωστόσο, στη Σλοβακία επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά την ημερομηνία της ψηφοφορίας, καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 25 Οκτωβρίου, το οποίο απειλεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, δηλαδή, ως τα μέσα Οκτωβρίου.

«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», τόνισε σήμερα ο Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας ότι η είσοδος στην ευρωζώνη «ωφέλησε πολύ τη Σλοβακία», καθώς ευνόησε κυρίως τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. «Είναι προς το συμφέρον, θα έλεγα ακόμη και εγωιστικά, των Σλοβάκων πολιτών και των πολιτικών αξιωματούχων να υποστηρίξουν αυτήν την ενίσχυση του Ταμείου» σημείωσε.

 
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας να επικυρώσει γρήγορα την απόφαση της 21ης Ιουλίου για τον EFSF, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β, καθώς το σχέδιο Α αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης».