Υπέρ του δικαιώματος του κοινοβουλίου να θέτει βέτο σε μελλοντικές γερμανικές καταβολές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από το 2013 και μετά, θα τεθεί το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών στη Γερμανία, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του, ο δεύτερος τη τάξει των «Ελευθέρων Δημοκρατών», Κρίστιαν Λίντνερ. Σημειώνεται πως το κόμμα των «Ελευθέρων Δημοκρατών» συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο Λίντνερ με συνέντευξή του στο περιοδικό WirtschaftsWoche, το κόμμα του εναντιώνεται στις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρακάμπτεται το κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τις καταβολές της Γερμανίας στον ΕΜΣ. Το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες κοινοβουλευτικές πιέσεις στην Άγκελα Μέρκελ, ενώ και η κοινή γνώμη φαίνεται πως είναι αρνητική στην προοπτική της συνεισφοράς υψηλότερων ποσών.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε. Ο υπουργός των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

«Έχω την εντύπωση ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συνθλίψει την κυριαρχία του κοινοβουλίου, πάνω στα θέματα που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό», κατηγόρησε μέσω του περιοδικού ο Λίντνερ τον Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «όταν αναφερόμαστε στα δισεκατομμύρια ευρώ του γερμανικού προϋπολογισμού, τότε δεν μπορεί να συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ‘κεκλεισμένων των θυρών’. Θα υπεραμυνθούμε, λοιπόν, του ‘βέτο’ του κοινοβουλίου πάνω στα θέματα αυτά».

Ads

Διαβάστε Επίσης: Γερμανία: Δυσαρέσκεια βουλευτών για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης