Η ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία των ΗΠΑ, το ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξαρτάται πλέον από την ακόμη άγνωστη έκβαση αμφίρροπων αναμετρήσεων σε τρεις πολιτείες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρά τα μάλλον «απογοητευτικά» αποτελέσματα του συντηρητικού κόμματος, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά περί «κόκκινου κύματος» που θα σάρωνε το Κογκρέσο.

Ads

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών κρίνουν ποιος θα κινεί τα νήματα στο Κογκρέσο και πόση ελευθερία κινήσεων θα έχει ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν τα επόμενα δύο χρόνια, ως τις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι υποψήφιος.

Η εκπροσώπηση τριών πολιτειών -Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια- στη Γερουσία δεν έχει ακόμη κριθεί. Από αυτές εξαρτάται ο έλεγχος του σώματος. Ήταν απόλυτα μοιρασμένη προεκλογικά, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν οριακή πλειοψηφία χάρη στην ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις. Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες, προτού γίνει σαφές ποια παράταξη θα έχει πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα, το σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι).

Το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπάιντεν διατηρεί ωστόσο τις ελπίδες του να ανατρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά και να κρατήσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Παραδοσιακά οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν ευνοούν το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν 48 έδρες στη Γερουσία έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Ειδικότερα, από τις 35 έδρες της Γερουσίας που κρίνονται στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 12 (σε Βερμόντ, Ιλινόι, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέτικατ, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη, Νιου Χάμσιρ, Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Πενσιλβάνια, Χαβάη) και οι Ρεπουμπλικάνοι 20 (Άινταχο, Άιοβα, Αλαμπάμα, Αλάσκα, Άρκανσο, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισούρι, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Οκλαχόμα [2], Ουισκόνσιν, Οχάιο, Φλόριντα).

Ads

Η εκπροσώπηση της Τζόρτζια στη Γερουσία οδεύει προς επαναληπτικό γύρο τον Δεκέμβριο, καθώς ούτε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Γουόκερ (πρώην άσος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, τον στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ) εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα του επαναληπτικού γύρου στην Τζόρτζια ενδέχεται να αποδειχθεί άνευ σημασίας όσον αφορά τον έλεγχο της Γερουσίας. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι επικρατήσουν τόσο στην Αριζόνα όσο και στη Νεβάδα, τότε θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων μένει να καταμετρηθεί σε αυτές τις πολιτείες.

Τζο Μπάιντεν: «Μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση χθες Τετάρτη, κάνοντας λόγο για «μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία», την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών στις οποίες η παράταξή του, το Δημοκρατικό κόμμα, πρόβαλε πολύ πιο σθεναρή αντίσταση από ό,τι προβλεπόταν στους Ρεπουμπλικάνους.

«Είχαμε εκλογές χθες. Και ήταν μια καλή ημέρα, θεωρώ, για τη δημοκρατία», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η ψηφοφορία εκτυλίχθηκε «προφανώς χωρίς παρεμβολές».

«Ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν γιγαντιαίο κόκκινο κύμα, δεν είχαμε τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως την «απελπισία» πολλών ψηφοφόρων, ειδικά εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση», τονίζοντας πως είναι ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες».

Προσεκτικά, τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ επιφυλάχθηκαν, δεν μετέδωσαν τις προβλέψεις τους για το ποιος θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων – σώμα με 435 έδρες, που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία χρειάζονται 218.

«Λιγάκι απογοητευτικά» τα αποτελέσματα για τον Ντόναλντ Τραμπ

Το «κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν ήρθε, κάτι που στερεί ενδεχομένως από τον Ντόναλντ Τραμπ το εφαλτήριο που περίμενε ανυπόμονα για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές το 2024.

Παραμένοντας σιωπηλός όλο το πρωί χθες Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος, που ήλπιζε να καβαλήσει το «κόκκινο κύμα», εντέλει αναγνώρισε, πράγμα σπάνιο γι’ αυτόν, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, πως τα αποτελέσματα ήταν «λιγάκι απογοητευτικά».

Πολλοί από τους υποψήφιους που υποστήριξε δημόσια ηττήθηκαν. Αντίθετα, ένας από τους δυνητικούς αντιπάλους του στην κούρσα για το χρίσμα του Grand Old Party ώστε να είναι ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές του 2024, ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, επανεξελέγη με άνεση.

Μετά τον θρίαμβό του, τόνισε πως «η μάχη» μόλις «ξεκινά». Ο βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι, που προαλείφεται για να γίνει ο επόμενος «speaker», ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδεχόμενος τη Νάνσι Πελόσι, θέλησε να δείξει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

«Είναι καθαρό πως θα πάρουμε πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων», διαβεβαίωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Δεν είναι πάντως σίγουρο καν αυτό. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καθαρά κέρδη 12 εδρών, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, 39 έδρες που κατείχαν οι Δημοκρατικοί μένουν ακόμη να κριθούν. Ως τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει 208 έδρες και οι Δημοκρατικοί 188.

Αν τα καταφέρουν, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους: θα φροντίσουν να κάνουν σκόνη το πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για τον νόμο για τον πληθωρισμό. Υπόσχονται εξάλλου να κινήσουν έρευνες που ίσως οδηγήσουν στην παραπομπή του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε δίκη στη Γερουσία και την παύση του από το αξίωμα.